Plant for the planet - Klímanagykövet képzésPlant for the Planet

„Ha néhány gyerek ültet egy-két fát, az talán nem sok mindenen változtat, de ha a Föld gyermekei összefognak, akkor megváltoztathatják a világot. Ez erőssé tesz bennünket!” (Félix, 12 éves)

A Plant for the Planet ötlete 12 évvel ezelőtt született meg. Az akkor 9 éves Felix Finkbeiner volt az, aki egy iskolai dolgozatában felvázolta, hogy a mértéktelen szén-dioxid kibocsájtás ellensúlyozására a gyermekeknek egymillió fát kellene elültetni szerte a világban, minden országban. A nagyszerű gondolat mára egy világméretű mozgalommá nőtte ki magát: ma már több mint 100 országban, több mint 100000 gyerek kampányol cselekvően a klímaigazságosságért és szén-dioxid kibocsájtás csökkentéséért.

A klímaváltozás minden embert érint és tevőlegesen minden ember tehet azért, hogy a változás okozta globális problémák csökkenjenek. A program során erről a tevékeny közreműködésről kapnak hatékony háttérinformációkat a résztvevők, miközben egy nagyszerű és környezettudatos közösség tagjává válnak. A Plant for the Planet Akadémia különlegessége, hogy gyerekek szervezik gyerekeknek. A program végére tudatos klímanagykövetté váló gyerekek megszerzett ismereteikkel környezetükben, családjukban, iskolájukban terjesztik tovább a környezettudatos szemléletet.

A Plant for the Planet program 2017-ben jutott el Magyarországra és az eddigi képzéseken a különböző iskolából érkező gyermek közül 160 klímanagykövetet avattak. Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Iskola is csatlakozott ehhez a jó ügyet szolgáló kezdeményezéshez és a klímanagykövetek képzéséhez ez év tavaszán. A közoktatásban és a pedagógusképzésben egyaránt jelentős szerepet betöltő, 150 éves, nagy múltú gyakorlóiskolában 2019 őszére pedig már egy Plant for the Planet Akadémia is szerveződik. Ebben az iskolában a környezet- és klímatudatosságra való nevelésen kívül fontos a gyerekek tevékeny bevonása, éppen ezért az intézmény vezetősége és a tanárok biztosítják a klímanagykövetek és képzők számára azt a támogató környezetet, ami elengedhetetlen a mozgalom sikeréhez. Közreműködnek a program népszerűsítésében, a szervezésben és az esemény lebonyolításában.

Az Akadémián az egész napos képzésre a gyakorlóiskolákban tanuló gyerekek kaptak meghívást és közülük válnak nyolcvanan klímanagykövetekké. Így viszik tovább a Plant for the Planet mozgalmat Budapest más iskoláiba és Magyarország több városába, Pécsre és Szombathelyre. Az egész napos programon számos gyakorlat segítségével gyerekek tanulnak gyerekektől és természetesen lesz közös faültetés.

A rendezvény sikeréhez és mozgalom népszerűsítéséhez arcát adja több értékteremtő művész, zenész, „híres ember”, többek között Kiss Tibor, Berg Judit, Farkas Bertalan, Wolf Kati, Gyabronka József, Bodor Gáza, Rák Kati, Keszei Bori, Almási Barbara, Szatmári András.
Az elkészült plakátok ide kattintva megtekinthetők. 

Iskolánk a Plant for the Planet magyarországi bázisiskolájaként segít a mozgalom országos kiteljesítésében, illetve a köznevelésben való megjelenésének módszertani háttere kidolgozásában.


- A 2019. október 18-i Akadémia Facebook oldala a hivatkozásra kattintva elérhető.
 https://www.facebook.com/events/419996988635194/

- Az egész napos eseményről készült összefoglaló az alábbi oldalon tekinthető meg:
 
https://www.youtube.com/watch?v=oe2REm1buIs

Médiamegjelenése, korábbi események:

- Plant for the Planet: természetvédő mozgalom
- Az Ozone TV 2019. november 22-i műsora itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=Oe6dxllMoUg&feature=youtu.be
 
- Plant for the Planet - Gyerekek a klímaváltozás ellen 
- A Pöttyöslabda 2019. november 20-i cikke itt olvasható: https://pottyoslabda.hu/plant-for-the-planet-gyerekek-a-klimavaltozas-ellen/

- "Minden gyermek ültessen egy fát!" - Gyerekek tanítanak gyerekeket a környezetvédelemről a Plant for the Planet mozgalom keretében
- A CsaládiNet 2019. november 12-i cikke a hivatkozásra kattintva olvasható.

- Nemzetközi program ELTE-s diákokkal
- A Hegyvidék újság tudósítása 2019. július 16-án. A cikk ide kattintva elolvasható.

- Különleges környezetvédelmi nap a Gyertyánffy iskolában
- A Hegyvidék TV Ökopakk című műsorának beszámolója a Plant fot the Planet zöld napról. - 2019. június 24.
- A műsor a hivatkozásra kattintva  visszanézhető: https://youtu.be/FBl00VHJ0I4

- Plant for the Planettel együttműködve Érzékenyítő zöld nap volt a Gyertyánffyban– 2019. június 14.
- A Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendége volt a Plant for the planet képviselője mellett
- Mesterházy Ferenc, iskolánk igazgatója 2019. június 14-én. A műsor a hivatkozásra kattintva meghallgatható https://nava.hu/id/3530739/

Elérhetőségeink a sajtó képviselői számára:
e-mail: gyakisk@gyertyanffy.elte.hu
telefon: 06-01-487-8101

Hasznos linkek:

Plant for the planet honlapja és Facebook oldala
https://www.plant-for-the-planet.org/en/home

https://www.facebook.com/plantfortheplanet

Plant for the planet Magyarország honlapja és Facebook oldala

https://www.facebook.com/plantfortheplanetmagyarorszag

Tudósítások a Plant for the planet mozgalomról Magyarországon

https://greenandcarelifestyle.blog.hu/2019/04/03/a_torokbalinti_gyerekek_is_mar_a_vilag_megmentesen_dolgoznak

https://greenandcarelifestyle.blog.hu/2018/12/09/42_kis_klima_nagykovettel_lettunk_gazdagabbak

https://greenandcarelifestyle.blog.hu/2017/11/23/a_gyerekek_mentik_meg_a_vilagot