Kedves Szülők!

Szeptember elején elért minket a COVID-19 járvány második hulláma, mára már mindenkinek van olyan ismerőse, aki ismer olyat, aki ismer olyat, aki, aki COVID pozitív. Az esetszámok folyamatosan nőnek, és nyilván mindenkit szorongással tölt el a helyzet, hiszen sok a bizonytalanság. Amit a tavaszi hullámhoz képest most más, az az, hogy most főként fiatalokat betegít meg a vírus. A típusosan zárt közösségben terjed a betegség (táborok, edzések, osztálykirándulások stb..) Eddig valóban úgy látjuk, hogy a gyerekeknél igen ritka a súlyos lefolyás, jellemzően torokfájás, láz, gyengeség, fejfájás és köhögés vezető tünet, és az érintettek 3-4 nap alatt teljesen tünetmentessé válnak. Viszont felnőtt korosztály, már nem ilyen szerencsés, ott sokkal nagyobb arányban elhúzódó lefolyás, gyakoribbak a súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, légzési elégtelenség) is. Ezért fontos, hogy minden járványügyi intézkedést megtegyünk, hogy a járvány terjedését megakadályozzuk.

Idén mind az intézményeknek, mind az egészségügyi hatóságoknak az iskolák nyitva tartása érdekében szigorúbb szabályokat kellett meghozniuk, arról, hogy ki milyen feltételekkel látogathatja az oktatási intézményket.

Az első és legfontosabb szempont az, hogy csak teljesen egészséges gyermek látogassa az iskolát.

Ki az, aki gyanús lehet, hogy Coronavírus fertőzése van? COVID-19 fertőzésre gyanús az a beteg, akinek magas láza, vagy száraz köhögése, és fejfájása vagy végtagfájdalma van, vagy hirtelen szaglás és ízérzésvesztés panaszol. A gyanús beteget a háziorvos különíti el otthonában, azaz, a beteg gyerek nem mehet ki a lakásból, otthon marad, (ez az, amit a média sajnos félreértelmezett, és úgy jelent meg sok helyen, hogy mostantól a háziorvos is coronavírusosnak minősítheti a beteget, laboratóriumi vizsgálat nélkül). A gyanús beteggel egy háztartásban élőkre az elkülönítés nem vonatkozik, de járványügyi megfigyelésük indokolt, azaz ha bármilyen fertőzésre gyanús tünetet észlelnek magukon azt haladéktalanul kell jelenteniük a háziorvosuknak. Mindennapi életben ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek beteg, azért nem kell az egész családnak otthon maradnia, csak a betegnek. A változás annyi, hogy a gyanús beteget első tünet után, 10 nappal engedheti vissza a közösségbe a gyermekorvos, és csak akkor, ha már 3 napja tünetmentesek. A kicsi orrfolyás, enyhe torokkaparás, kicsi émelygés nem COVID tünet, ezeket a gyerekeket, ha teljesen tünetmentesek 10 napnál hamarabb is vissza lehet engedni az iskolába.

Ha valakire a fenti tünetek mellett, az elmúlt 14 napban szoros kontaktusban volt igazolt COVID fertőzöttel, akkor ott már valószínűsíthető a coronavírus fertőzés, ezért ilyenkor a háziorvos dönt a tesztelés szükségességéről.

Mit tekintünk járványügyi szempontból szoros kontaktusnak? Azt, ha az érintett több mint 15 percig, 2 méteren belüli távolságon belül volt igazoltan COVID pozitív személlyel, vagy kezet fogtak, ölelkeztek.  

Ha valakinél igazolódik a COVID 19 fertőzés, akkor a betegek 10 napig szigorú járványügy zárlat alá kerülnek, azaz a kezdeti tünettől számítva minimum 10 napig nem hagyhatják el a lakásukat, és a 10 nap leteltével, ha már 3 napja tünetmentesek, akkor oldható fel a zárlat. A zárlatról ÁNTSZ határozatot kapnak az érintettek, a feloldás automatikus, külön határozat nem kapnak. Ilyenkor a szülőnek kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermeken az elmúlt három napban nem észleltek coronavírusfertőzésre utaló tünetet. Felszabadító vizsgálat, nem szükséges ahhoz, hogy a gyermek újból látogathassa az iskolát. Ebben az esetben a beteg szoros kontaktjai szintén 10 napig karanténba kerülnek (pl. a vele egy háztartásban élők, illetve azok, akikkel a tünetek megjelenése, vagy a teszt levétel előtti 2 napban szoros kontaktusban volt). A szoros kontaktok felkutatás az ÁNTSZ feladata. Ha egy iskolában egy tanulóról kiderül, hogy coronavírus fertőzött, akkor a szülőnek kell erről értesítenie az iskolát, az iskola hivatalból értesíti a járványügyi hivatalt, és Ők dönthetnek arról, hogy egy adott közösségből hány gyereket emelnek ki, vagy szükséges-e egy adott osztály bezárása.

Mi van, ha valaki igazolt beteg, szoros kontaktjának a kontaktja (pl. a szülő betegsége miatt karanténba került egy osztálytárs, mi a teendő a többi osztálytárssal)? Ebben az esetben, ha az illető tünetmentes, akkor semmilyen járványügyi teendő nincsen, de ha bármilyen betegségre jellemző tünetet észlelnek magukon, azt haladéktalanul jelentkezzen a háziorvosánál telefonon, és maradjon otthon.

Mit tehetünk hogy megelőzzük a betegséget?

Távolságtartás: Ez főleg az alsósoknál lehet probléma. Beszéljünk velük arról, hogy ez most egy különleges helyzet, vigyáznunk kell egymásra és a tanítónénikre és a tanárbácsikra is. Bármennyire is szeretjük egymást, és a tanítókat, ezt most ne öleléssel, hanem egyéb gesztusokkal (ajándékrajz pl.) fejezzük ki.

Maszkviselés: az iskola szabályai szigorúak, de ezeket kell követni. A gyerekeknél mindig legyen pót maszk.

Alapos kézmosás, higiéniás szabályok betartása: Időről-időre ellenőrizzük otthon, hogy a gyerekünk hogyan mos kezet, ha kell, ismételjük át a helyes kézmosás szabályait! A gyerekeknél mindig legyen saját kulacs. Egymás uzsonnáját, bármennyire csábitó is, ne kóstolják meg!

A pihenés, a sport, a megfelelő C és D-vitamin ellátottság mind csökkenti a súlyos betegség kialakulásának esélyét! Vigyázzanak magukra!

Dr. Erlaky Hajna
csecsemő- és gyermekgyógyász
házi gyermekorvos
2020.09.25.