2017 06 02 IroOlvasoTalalkozoJúnius 2-án Író-Olvasó Találkozó keretein belül ellátogatott a 3.a osztályhoz Berg Judit írónő, a közkedvelt Rumini könyvek szerzője.
Kedves és közvetlen személyisége azonnal megfogta a gyerekeket, akik kötetlen formában beszélgettek vele és kérdeztek tőle. Színes és érdekes előadásmódja rendkívül lekötötte ifjú olvasóit, és még érdeklődőbbé tette őket munkája iránt.
Az igazán tartalmas óra végén dedikálta a gyerekek által behozott tucatnyi könyveket, amelyeket az otthoni könyvespolcokról hoztak.
Nagy élménnyel lettünk gazdagabbak!

Ahogyan arról a B épületben plakátjainkon egész éven át beszámoltunk, elkezdtük teljesíteni az Országos Kék Túra másfél millió lépését felsős diákjaink egy kis csapatával. Az októberben elkezdett Pilis-Budai szakasz kirándulásai során 6 alkalommal összesen közel 70 km bejárásával Dorogtól egészen Visegrádig jutottunk, rengeteg csodálatos tájat bejárva alkalmi és állandó túratársainkkal.
Kirándulóink több évfolyamból jöttek, legnagyobb létszámban a 6-osok közül, de ötödikesek, nyolcadikosok mellett alkalmanként még egy-egy bátor alsósunknak is örülhettünk, csakúgy, mint néhány volt tanítványunknak.
Büszkén jelentjük, hogy fáradalmaink jutalmaként 7 legaktívabb túratársunk megszerezte a Gyermek Kék Túra első tájegységi jelvényét, továbbá, hogy jövőre is folytatjuk kirándulásainkat és mindenkit szeretettel várunk, hogy jöjjön velünk kirándulni, számháborúzni és felfedezni a Börzsöny és a Gerecse szép tájait és eldugott cukrászdáit. Képeket itt találhatnak.

2017 angliaA minden évben nagy sikerrel megrendezett angliai tanulmányútra idén több, mint ötven tanuló jelentkezett. A vállalkozó kedvű felső tagozatosok ezúttal Dél-Angliát barangolták be, azon belül is Cornwall-t és Kentet. A számtalan program mellett külön élmény volt, hogy a gyerekek angol családoknál kaptak szállást, ahol belekóstolhattak az angol hétköznapokba, kipróbálhatták nyelvtudásukat és a helyi ételeket is.
Az úton odafelé a csapat megállt Passauban, ahol megcsodálhatták a három folyó találkozását. A Csalagúton való átkelés után a gyerekek meg sem álltak Stonehenge-ig, ahol a szemtől szemben állhattak a többezer éves, titokzatos kövekkel. Az egy hét alatt útba ejtették a világ végét (Land’s End), ahol áttekintettek az óceánon egészen New York-ig, majd elcsónakáztak St. Michel’s Mount apátságának szigetére, ahonnan mégis száraz lábbal távoztak. Beléptek az édenkertbe (Eden Project), és megtapasztalhatták, milyen a trópusi, vagy a mediterrán klímájú növényvilág. Polperro és Brixham halászfalucskákban élvezték a tengerpartot és a hamisítatlan angol vidéki ízvilágot, de felfedezték Plymouth és Exeter városait is, ahol nyakukat erőltették a világítótoronynál és a katedrálisban. A hét méltó befejezéseként látogatást tettek a királyi Hampton Courtban, hogy testközelből is megismerjék VIII. Henrik életét és sikeresen eltévedjenek a sövénylabirintusban.
Az egy hetes program igen sűrűnek bizonyult, mindenki élményekkel telve érkezett haza, és örömmel mesélte a kalandokat fényképnézegetés közben. Az érdeklődők egy csokor képet itt találhatnak.
Jövőre is megyünk!
Képeket és videót is készítettünk.

Iskolánkban az idén is sor került a már hagyománnyá váló ORSZÁGISMERETI ÉS NÉMET NYELVGYAKORLÓ UTAZÁSRA AUSZTRIA zöld szívében STÁJERORSZÁGBAN, 2017. májusában.
A NÉMET nyelvet tanuló diákjaink egy patinás hangulatú bencés rendi kolostorban szállhattak meg, ami St. Lambrechtben, egy természetvédelmi területen található.
Innen fedeztük fel a környező helyek érdekességeit:
- egy modern parasztgazdaságot,
- Murau nevezetességeit,
- a Schöder- Wasserfall-t (vízesést).
Délelőttönként tanulóink a helyi iskolákban osztrák gyerekekkel, osztrák tanárok irányításával vettek részt a tanítási órákon és lehetőségük nyílt anyanyelvi környezetben használni az itthon tanultakat.
A képek és a mellékelt videó önmagukért beszélnek.

A 3.c osztály 2017. május 30-án a Budakeszi Vadasparkba látogatott. A gyerekek a Vadaspark minden állatával megismerkedtek, tanulmányozták őket, jegyzeteket és rajzokat készítettek róluk. A kirándulás néhány pillanatát megörökítettük, ezeken is látszik, milyen gondos figyelemmel vizsgálták a különféle állatokat a gyerekek. A túra során, a vadaspark játszóterén egy kis játékra is sor került.
Az osztály a látogatás végén egy elismerő oklevelet is kapott, egy úgynevezett „Állatbarát bizonyítvány”-t állítottak ki számunkra. Képek

Az 1.c osztály a Fenntarthatóság Témahetének keretein belül két nagyobb eseményben vett részt.
Az első, hogy meglátogattuk a Fővárosi Állat- és Növénykertet és egy keresőjátékban fedezhettük fel az állatkert rejtelmeit. A csapataink nagyszerű eredményt értek el, és oklevéllel, ajándékokkal gazdagodhattunk. A fényképek illusztrálják milyen jól érezték magukat a gyerekek.
A második feladatunkként pedig Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje című versével foglalkoztunk. Megzenésítve és rajzokkal kiegészítve olvastunk fel belőle részleteket. A kisfilmen lehet megtekinteni munkánk gyümölcsét.
Igazán nagyszerű hetünk volt!

Ismét kirándulást nyertek diákjaink
Négyszázötven éve 1566-ban esett el a török által ostromolt Szigetvár, s halt hősi halált a rommá lőtt várból kirohanó Zrínyi Miklós. Az évfordulóhoz kapcsolódóan kerületünkben a Jókai Klub szervezett történelmi vetélkedőt 2016 novemberében, ahol kiemelkedően teljesítettek csapataink.
A döntőben, a 6/b a 2. , a 6/d csapata az 5. helyet szerezte meg. A 6/b csapatát alkották: Beke Marcell, Schuszter Máté, Kőhalmi Olivér, a 6/d-t Mészáros Dorka, Orbán Hédi, Márton Balázs. A döntősök április végén jutalom kiránduláson vehettek részt.
A kirándulásról Beke Marcell írt néhány sort. „Először Szigetvár várában kezdtük a programot. Egy katonának beöltözött idegenvezetővel jártuk be a várat. Nagyon élvezetesen mesélt, rengeteg idézetet vett a Szigeti veszedelemből. Körbevezetett az Óvárosban. Megnéztünk a Kirohanó Zrínyit és hős társait ábrázoló szobrot is. Idegenvezetőnk annyira beleélte magát, nagy tisztelettel és áhítattal beszélt a szigeti hősök dicsőségéről, ez nagyon megmozgatta mindenki szívét. Végül bementünk Szulejmán dzsámijába, és ott egy részletet énekelt gyönyörűen Balassitól. Ezután Siklós várát látogattuk meg, szép volt a kilátás, a kápolna, és beöltöztünk a Tenkes kapitánya jelmezeibe is. Legközelebb is jó lenne egy ilyen érdekes programon részt venni, nagyon jól éreztem magam.” Képek az eseményről.

MÜPA logo


Iskolánk csatlakozott a MÜPA Partneriskola-programhoz.
A program részletes leírása itt olvasható.

Iskolánk kapcsolattartója: Mihalovics Csilla tanárnő.

2017 04 26 Bonifert matematika

 

A tizenharmadik Bonifert Domonkos Matematikaversenyen 88 hazai és 13 határon túli iskola tanulói vettek részt. A négy levelező forduló után a döntőre a szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában került sor. A döntőn nyújtott teljesítménye alapján első díjban részesült Juhász Gergely 8.b osztályos tanuló. Felkészítő tanára, Pálfi Anita. A díjkiosztóról írt cikket itt tekinthetik meg.
Mindkettőjüknek gratulálunk a szép eredményhez!

Kedves Szülők és Gyerekek!
Szeretettel várunk mindenkit április 24-étől a B épület aulájában Gárdonyi Soma 8.a osztályos tanítványunk fotókiállítására!

2017 04 21gardonyi soma virag2017 04 21gardonyi soma termeszet