received 1744385352311896A 6/d, és 6/b, 5/a osztályosok kórustagjai. április 10-én, egy TV- felvétel részesei lehettek, mely majd egy nyári időpontban kerül levetítésre. Az operaénekesnő, aki saját szakmai életútja pillanatait elevenítette fel, zenei részletek felhangzásának segítségével: Komlósi Ildikó világhírű operaénekesnő volt. A beszélgetést, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója vezette. A vetélkedő felvételét megelőzően, egy jóhangulatú, a zenei háttérmunkát és az épület működését bemutató, rövidfilm- csokrot hallhattak-láthattak a gyerekek, Kozák Márta az Operaház nagykövete irányításával. A vetélkedő nyereményeként, egy balett előadásra mehetnek el a gyerekek, június egyik estéjén. A csoportot kísérte, Telfel Grácia és Molnárné Mádi Beáta.

NKA logo 2012 RGB

 

A Magyar Diáksport Szövetség felkérte az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola 7. a osztályos tanulóit, hogy vegyenek részt a "T. E. S. I.-2.0- Beavatkozás a minőségi (inkluzív) testnevelés oktatás és képzés megvalósítása érdekében" c. kiemelt projekt keretében megvalósuló NETFIT oktató videó, továbbá a "Kézikönyv a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt, NETFIT alkalmazásához" elkészítésében.
A projekt magvalósulásának köszönhetően lehetővé vált a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) sajátos nevelési igényű gyermekekre (SNI) történő alkalmazása.
Az elmúlt négy esztendő során tanulóink és kiváló felkészültségű testnevelőink, a testnevelés és sport műveltségterületen a negyedik módszertani film és a harmadik oktatásmódszertani könyv elkészítésében működtek közre.

Az elkészült NETFIT oktató videók ezen a linken érhetők el.

Április 20-án, péntek délután tartottuk iskolánkban a Föld napja alkalmából rendezett programokat. A program részeként a gyerekek zöld színű felsőben érkeztek az iskolába. A zöldbe öltözött tanulók délután 2 és fél 4 között különböző feladatokat teljesítettek a Föld jegyében.

Az 1-2. évfolyamon és a 3-4. évfolyamon különböző feladatok, játékok várták a tanulókat az iskola több pontján, az udvaron, osztálytermekben. A gyerekek az állomásra osztályonként érkeztek. 1-2. évfolyamon tanítójuk kísérte őket, 3-4. évfolyamon pedig önállóan jártak állomásról-állomásra a lelkes tanulók.

Az állomásokon rendkívül változatos feladatokkal várták a gyerekeket a napközis tanítók, illetve főiskolai hallgatók. A feladatok között volt az újrahasznosítással, védett állatokkal kapcsolatos játékos feladat, fűszer- és gyógynövény felismerés, drámajáték, mozgásos játék, illetve tablókészítés is. A játékok mindegyike valahogy kapcsolódott a Földhöz, felhívta a figyelmet a növényekre, állatokra és az egész Földünkre való odafigyelésre. Emellett mindegyik állomás játékos formában zajlott, így a gyerekek nagy lelkesedéssel végezték el a feladatokat.

A program részeként a csoportok virágokat is ültettek különböző erre alkalmas cserepekbe, eszközökbe, melyek most az iskola udvarát díszítik. Képek

Ebben a tanévben, első alkalommal kerül megrendezésre az általános iskolákban a "Pályaorientációs nap". Tanítóink, a szülői közösség bevonásával érdekes programokat szerveznek a gyerekeknek. Az 1.c osztályban az osztályfőnök orvostanhallgató lánya tart foglalkozást az orvosi hivatásról, a 2.a osztály a régészettel ismerkedik meg, a 2.c a média világában barangol az MTVA Látogatóközpontjában. A 3.a osztályban a kertészet és tájépítés a téma, míg a 3.c osztály a meteorológia alapjaival ismerkedik meg. A 4.a osztály lehetőséget kap egy gyermekgyógyászati rendelő és műtő felkeresésére, a b osztály a programozással, kódolással, a c osztály pedig a pszichológia és business világában tájékozódik. A többi osztályban a szülők mutatják be munkájukat (orvos, ügyvéd, sejtbiológus, vállalkozó).

Köszönjük minden résztvevő és támogató szülő munkáját!

2018 04 18 neptancfellepes

A MOM Kulturális Központ minden év tavaszán lehetőséget teremt arra, hogy a kerületben működő néptánccsoportok igazi, színházi körülmények között mutathassák meg tudásukat. A jó hangulatú rendezvényen iskolánk csoportjai rendszeresen részt vesznek. Idén a 3.a osztály tanulói készülnek nagy izgalommal.  A 2018. április 18-án, szerdán 18 órakor kezdődő műsorban sárközi játékokat és táncokat láthatunk tőlük. Az érdeklődők számára a belépés ingyenes. Szeretettel várjuk Önöket.

A kerületünkben minden év őszén megrendezésre kerülő történelmi verseny témája idén Szent László király élete és uralkodásának kora volt. Erre a versenyre 3 fős csapatokban szabadon nevezhetett minden, a kerület iskolájában tanuló 10-15 éves diák. Az idén összesen mintegy 60 csapat nevezett, közte mi is a 7/A-ból – Tóth Kristóf, Tóth Vilmos, Breuer Domokos – „Red Bulla” csapatnévvel, Halász Judit tanárnő támogatásával.

Első fordulóként a csapatoknak egyfajta házi dolgozatként kellett megoldani egy 10 pontból álló feladatlapot, amelyen a tesztkérdések mellett, fogalmazás és adott témájú rajz (festmény) elkészítése is szerepelt. Egy hétvége alatt birkóztunk meg a feladatokkal. Éreztük, hogy nem sikerültek rosszul a feladatok, főleg a fogalmazás helyett megírt vers, de azért bennünket is meglepetéskánt ért, hogy egyetlen gyertyánffys csapatként bejutottunk a döntőbe, a legjobb 6 csapat közé.

Ezután kezdtük valóban komolyan venni a felkészülést. A történelem tankönyvek mellett a Rubicon folyóiratot, szakirodalmat és minden az interneten a témában fellelhető információt igyekeztünk elolvasni, megtanulni. Hál’istennek néhány iskolai tanóráról is felmentést kaptunk, hogy gyakorolhassunk…

2017 decemberében tartották a szóbeli döntőt, a Jókai villában. Itt szintén csapatban dolgozva kellett megoldanunk a helyszínen kiosztott, Szent László életére és uralkodásának korszakára vonatkozó, évszámokhoz, személyekhez, fogalmakhoz, műalkotásokhoz kötődő feladatokat. Talán a legérdekesebb – és legnehezebb – feladat volt megírni és felolvasni egy korabeli csatáról szóló tudósítást - egy magasrangú egyházi személy (püspök) szemszögéből írt levél formájában.

Az eredményhirdetésnél nem mondom, hogy nem izgultunk. A csapatok helyezését hátulról, a 6. helyezettől kezdték el ismertetni. Már a dobogós 3. helyezésnél járt az eredményhirdetés, de a csapatnevünk még mindig nem hangzott el. Végül másodikok lettünk, alig pár ponttal lemaradva az első helyezettől, de emellett mi zsebeltük be a zsűri különdíját is, amellyel az osztálynak is nyertünk egy múzeumlátogatást.

A döntőbe jutott 6 csapat és felkészítő tanáruk nyereménye egy 1 napos győri kirándulás volt, amelyre 2018. április 16-án került sor. Itt megnéztünk rengeteg Szent Lászlóhoz kötődő emléket – például azt a templomot, ahol Szent László király maradványait is őrzik. Emellett körbesétáltuk a várost, fagyiztunk és egy hotelben ebédeltünk. Délután meglátogattuk a Lipóti Pékség híres gyárát illetve megálltunk a közel 800 éves lébényi templomnál is.

Szerintem megérte benevezni erre a versenyre, nemcsak a kirándulás miatt, bár az valóban nagyon jó élmény volt, hanem mert rengeteg érdekes információt, titkot, legendát tudtunk meg az egyik leghíresebb magyar királyról, Szent Lászlóról.

Képek a galériában

További képek

Breuer Domokos, 2018. április 23.

teremkertIskolánk 3.c és 4.c osztálya részt vesz a MOME FoodLab és Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával megvalósuló teremkert programban. Tanulóinknak lehetőségünk van palánták gondozása közben megismerni a növénytermesztés formáit, az egészséges táplálkozás szokásait és a fenntartható gazdálkodás alapjait. Az általuk nevelt zöldségeket és fűszereket elfogyaszthatják az év során. Magát a kertet, a pályázat keretein belül ajándékba kaptuk. Bővebb információt a programról a www.teremkert.hu oldalon találnak. Képek

A budapesti Eötvös József Gimnázium és a KórházSuli negyedik közös kiállítását rendezi.

2018-ban az Eötvös diákjai és az ország különböző kórházaiban gyógyuló gyerekek mellett vendégalkotók: a Hogy Vagy Egyesület programjában résztvevő óvodák (Napsugár és Várunk Rád Óvoda), a Kommunikációs és Fejlesztő Iskola Sulibulis növendékei, az Amigos a gyerekekért jótékonysági szervezet programjában résztvevő gyerekek, valamint a Mozgásjavító Általános Iskola, a Kincskereső Iskola és az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola diákjai. A megnyitó 2018. április 20-án 1630-kor kerül megrendezésre a FUGA Galériaközpontban. A megnyitón közreműködik Nagy Ervin színművész. 

Alábbi 4.c osztályos tanulóink szerepelnek az alkotásaikkal a kiállításon:

Andrásfalvy Soma
Ballai Beatricse
Boda Lina
Fogaras Mihály
Gack Dávid
Gál Péter
Gémes Áron
Herdinand Réka
Herdinand Réka
Káli Eszter
Kenéz Anna
Krizsán-Keszei Zorka
Laki Marcell
Mozsik Lili
Szatmári Lenke
Valle Paloma
Varga Zénó
Viczián Milán

Felkészítő tanáruk: Józsa Ildikó

Bővebb információ a programról és a kiállításról: https://www.facebook.com/events/165220077515244/?ti=icl