2018.11.30.tesi tematikus nap“Egy lépés az egészség felé, egy lépés a boldogság felé, egy lépés a közösségért!”- volt a mottónk, amikor a testnevelés munkaközösség kitalálta a tematikus napot.
Elsődleges célunk az volt, hogy a közösséghez tartozás élményét hangsúlyozzuk. Szerettük volna, ha lehetőségük adódik a szülőknek “testközelből” belepillantani az iskolai életébe. Jó alkalomnak gondoltuk, hogy egy közös, mozgásos játékra hívjuk őket, ahol megismerhetik a tanítóka, a tanárokat és megtapasztalhatják, hogy milyen egy gyermeki közösség dinamikája az iskola falai között.
A mozgásos játékok sokszínűsége és változatossága lehetőséget biztosít, hogy ne csak a motoros, hanem a kognitív és affektív fejlesztés is megvalósuljon. A játékok összeállításánál arra törekedtünk, hogy mindhárom terület könnyen felismerhető és beazonosítható legyen a résztvevők számára.
A gyerekek, a tanítók és a szülők többsége hamar felismerte, hogy ez a nap a játék öröméről, a közösség összekovácsolásáról szól, és nem a mindennapjainkat átható versenyzésről. Az alsó tagozaton több mint 40 szülő csatlakozott a programhoz, akik maguk is aktív szerepet vállaltak a játékokban. A visszajelzések alapján mind a tanulók, mind a gyerekek, mind a tantestület többsége elismerően nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban.
A program sikeres lebonyolításában ês megvalósításában a TÓK negyedéves testnevelés műveltségterületi hallgatói is részt vettek.

2018 marton nap gifIskolánk hagyományait őrizve, idén is megemlékeztünk Márton-napjáról. A Márton-napi műsort megelőzően minden osztály lámpást készített a hagyományokhoz kapcsolódva.
A műsort az iskolában az 1-2. évfolyam, és a 3-4. évfolyam külön-külön tekintette meg.
A Márton-napi előadást az 1.c, 3.b és 4.b osztálya adta elő. Az 1.c és 4.b osztályt Iliás Daniella készítette fel. Az előadás során megismerhettünk Szent Márton életútját, melyet a 4.b osztály tanulói adtak elő. Az előadásukat színesítette az 1.c osztályosok népi játéka, táncprodukciója.
A műsort keretbe foglalta a 3.b osztály furulyajátéka, melyet Kolláth Erzsébet segítségével tanultak meg.

Iskolánkban idén is megemlékeztünk az 1956-os forradalom történéseiről. Idén rendhagyó módon, nem a tornaterem, hanem a második emeleti aula adott otthont a megemlékezés. Az 1-2. évfolyamos gyerekek, és a 3-4. évfolyam tanulói külön- külön jelentek meg az aulában ünneplő ruháikban, és hallgatták meg a számukra külön erre az alkalomra készített előadást, melyet Dr. Lénárd András, iskolán tanítója adott elő nekik. Az előadást kivetített képek, videók, illetve korhű tárgyak kísérték. A gyerekek érdeklődő figyelemmel hallgatták végig a mondottakat, majd annak végére, talán kicsit mind közelebb kerültek a forradalom lényegi elemeihez. Képek itt.

Meseíró- és illusztráló pályázaton értek el figyelemre méltó helyezést tanulóink. A „Ketten írtuk” pályázatra a tanulóknak, Molnár Krisztina Rita írónő által megkezdett mesét kellett folytatnia, illetve illusztrálni is azt. A mese címe: Téli este a világító toronyban. A történet elején megismerhetünk egy kisfiút, aki a tengerparton keres egy plüssmackót, illetve a világítótorony őrével is találkozhatunk. Ezt a történetet kellett a gyerekeknek továbbgondolnia, megírnia, majd illusztrációt készíteni az általuk befejezett történethez.
A pályázaton az alábbi kategóriákban, helyezéseket érték el a következő tanulók:
Alsó tagozat meseíró- felkészítő: Szénási Anna
Breuer Barnabás 4.c I. hely
Bognár Anna 4.c - II. hely

Alsó tagozat illusztráció- felkészítő:Horváth Ildikó
Bognár Kincső 2.c- különdíj
Corvin-Szabó Máté 2.c- II. hely
Jákfalvy Zsófi 2.c- I.hely
Balás-Piri Kata 3.c- különdíj
Ferenczi Ábris 3.c- III. hely
Lerner Éva 3.c- II. hely
Boros Lilla Lotti 4.a- I. hely
Hegedüs Dávid 4.a- III. hely
Miklósi Luca 4.b- I.hely
Szeivott Hanna 4.b- II. hely
Gyulai Gábor 4.c - különdíj

Felső tagozat meseíró- felkészítő: Fejesné Bacsa Dóra
Herczeg Emília 5.a- III. hely
Fodor Leó 6.b- I. hely
Korda Blanka 6.b- III. hely
Molnár B. Sámuel 7.b- III. hely
Pataki Anna Maja 7.b- I. hely

Felső illusztráció- felkészítő: Horváth Ildikó
Benyó Júlia 5.a- II. hely
Dávid Noa 5.a- I. hely
Horváth Pancsa 5.b- III. hely
Szalkai Panna 6.a- I. hely
Balázs Hanna Vilma 6.b- III. hely
Góg Júlia 6.b- különdíj
Heigl Bogi 6.b- II. hely
Ivitz Zsófia 7.a- különdíj
Lippi Lavinia 7.b- II. hely
Marton Orsolya 7.b- I. hely
Riesz Júlia 7.b különdíj
Valle Flóra 8.b- III. hely

Gratulálunk!

2018szuret honlapra

2018. szeptember 28-án, péntek délután, iskolánkban szüreti mulatságot rendeztünk.
A szüreti mulatság része több, hagyományőrző program volt. A csoportok osztálykeretben is beszélgettek a szüretről, játszottak különböző játékokat, illetve olyan osztály is akadt, ahol egy prés működését is megtekinthették a gyerekek.
Az osztálykeretben történő programokat követően, a közös szüreti mulatságot egy felvonulás indította el, melynek során a gyerekek népi rigmusokat, dalokat kántáltak, melyet különböző zajkeltő eszközök hangjaival kísértek. A felvonulás megalapozta a megfelelő hangulatot, innen indultak tovább az osztályok a különböző programokra.
A szüret részeként minden osztály, táncházban mozoghatta ki magát, és próbálhatta ki a népi hagyományokhoz kötődő táncokat, dalokat.
A táncolás mellett, az udvaron is lehetősége volt a gyerekeknek a mozgásra, hiszen a tanítók különböző játékokkal várták őket. A játékok mindegyike is az őszhöz, hagyományokhoz kötődött. Ilyen volt például a dió célba történő beterelése, vagy a „Lipem-lopom a szőlőt” című dalhoz kapcsolódó mozgásos játék.
A tánctól, játéktól elfáradt gyerekeket az ebédlő pogácsa, szőlő, és szőlőlé várta, a felső tagozatos tanulók segítségével mindenki ehetett, ihatott a finomságokból.

Bereczki Mária           

Fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy Bereczki Lászlóné, iskolánk korábbi igazgatója,
az Értetek Gyakorló Általános Iskola Alapítvány egyik alapítója, életének 78. évében elhunyt.

Személye egybeforrt intézményünkkel. 1981-1998 között, 17 évig volt igazgatója.
Az ő feladata volt az 1982-ig a csak alsó tagozattal rendelkező iskola felső tagozatának megteremtése,
és az akkor készülő Kiss János alt. utcai épület befejezése, berendezése is.
Működése fontos megalapozója volt az immár 8 osztályos gyakorlóiskolánk jelentős szakmai sikerének.
Iskolateremtő személyisége nagy űrt hagy maga után.

Iskolavezetőség

Iskolákban, hagyományainkhoz híven, idén is megemlékeztünk a Zene Világnapjáról.
Október elsején, hétfőn, énekes köszöntő várta a tanulókat az aulában. Ahogy megérkeztek a gyerekek rögtön hallhatták a tanítók által énekelt nagyszerű dalokat.
A zenés ébresztőt az első tanítási órában, egy közös éneklés követte. Ennek részeként iskolás kórusunk több dalt énekelt el a tornateremben, majd minden tanulót bevonva közösen is felcsendült egy ének.
A közös éneklés után, az ebédlőben hallhattak még dalokat a tanulók, hiszen a reggelit is énekszó kísérte.

RadoczEmmaOklevel

 

 

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája rajzpályázatot hirdetett gyakorlóiskolák számára.

A "Táncrapszódiák" Országos Rajzpályázat szakmai zsűrije, közel 100 gyermekrajz közül választotta ki Radócz Emma (4.b) munkáját, aki I. helyezést ért el a 2. korcsoportban.