Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar 2020. december 5-től 15-ig nemzetközi tudományos konferenciát szervezett online szakkiállítással és szakmai műhellyel egybekötve a szociális kompetenciafejlesztésről. A virtuális kiállítás szobáiban iskolánk tanítói helyezték el a UKids kihívásainak teljesítését bemutató, különböző szakmai anyagaikat, tanítványaik munkáit. Az esemény keretében az érdeklődők élő szakmai konferencia előadásokon vehettek részt, emellett 10 napon keresztül bármikor kapcsolódhattak az online kiállítás termeibe és szakmai-módszertani anyagokat ismerhettek meg.

Józsa Ildikó, iskolánk igazgató-helyettese volt az esemény egyik moderátora és előadója.

A konferencia Magyarországon először helyezte középpontba a szociális és vállalkozói kompetenciafejlesztés területét a UKids Erasmus+ nemzetközi projekt elméleti és gyakorlati kutatási eredményeire építve. Az esemény ideje alatt, tíz napon keresztül az online szakmai-módszertani kiállítás termeiben szakmai módszertani anyagokhoz juthattak hozzá az érdeklődők, videókat, képeket nézhettek, a virtuális könyvtárban pedig prospektusokat, projekt-leírásokat és tudományos tanulmányokat olvashattak angolul és magyarul. A konferencia keretén belül egy háromnapos élő esemény során előadásokat és műhelybeszélgetéseket is meghallgathattak szintén magyar és angol nyelven. A konferencia szervezőinek terve szerint a résztvevők képet kaphattak a UKIDS projekt elmúlt 3 évéről. Az eseményen bemutatott tapasztalatokat, módszertani gyűjteményeket az érdeklődők saját oktatási tevékenységük során is aktívan fel tudják használni majd a jövőben.

A esemény résztvevői Európa több országából érkeztek virtuálisan, hiszen a koronavírus-járvány miatt ugyanis ez a konferencia is átkerült az online térbe.

A konferencián az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában megvalósított UKIDS projekteket Józsa Ildikó, iskolánk igazgató-helyettese mutatta be, UKIDS Kihívások a Gyertyánffyban címmel. Előadásában szó volt a fenntarthatóságról, az iskolában megvalósított kihívásokról, az elért célokról, fejlesztett kompetenciákról. A kerekasztalbeszélgetésen iskolánk tanítói mutatták be saját projektjüket. Sztankovics Zsuzsa, Bódy Zsuzsa: A mi almánk (5.c, 4.b), Grajzel-Vári Boglárka: Hangoskönyv (5.c).

Megjelent a UKIDS konferencia szakmai kötete

ukids plakát