Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar 2020. december 5-től 15-ig nemzetközi tudományos konferenciát szervezett online szakkiállítással és szakmai műhellyel egybekötve a szociális kompetenciafejlesztésről. A virtuális kiállítás szobáiban iskolánk tanítói helyezték el a UKids kihívásainak teljesítését bemutató, különböző szakmai anyagaikat, tanítványaik munkáit. Az esemény keretében az érdeklődők élő szakmai konferencia előadásokon vehettek részt, emellett 10 napon keresztül bármikor kapcsolódhattak az online kiállítás termeibe és szakmai-módszertani anyagokat ismerhettek meg.

Józsa Ildikó, iskolánk igazgató-helyettese volt az esemény egyik moderátora és előadója.

A konferencia Magyarországon először helyezte középpontba a szociális és vállalkozói kompetenciafejlesztés területét a UKids Erasmus+ nemzetközi projekt elméleti és gyakorlati kutatási eredményeire építve. Az esemény ideje alatt, tíz napon keresztül az online szakmai-módszertani kiállítás termeiben szakmai módszertani anyagokhoz juthattak hozzá az érdeklődők, videókat, képeket nézhettek, a virtuális könyvtárban pedig prospektusokat, projekt-leírásokat és tudományos tanulmányokat olvashattak angolul és magyarul. A konferencia keretén belül egy háromnapos élő esemény során előadásokat és műhelybeszélgetéseket is meghallgathattak szintén magyar és angol nyelven. A konferencia szervezőinek terve szerint a résztvevők képet kaphattak a UKIDS projekt elmúlt 3 évéről. Az eseményen bemutatott tapasztalatokat, módszertani gyűjteményeket az érdeklődők saját oktatási tevékenységük során is aktívan fel tudják használni majd a jövőben.

A esemény résztvevői Európa több országából érkeztek virtuálisan, hiszen a koronavírus-járvány miatt ugyanis ez a konferencia is átkerült az online térbe.

A konferencián az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában megvalósított UKIDS projekteket Józsa Ildikó, iskolánk igazgató-helyettese mutatta be, UKIDS Kihívások a Gyertyánffyban címmel. Előadásában szó volt a fenntarthatóságról, az iskolában megvalósított kihívásokról, az elért célokról, fejlesztett kompetenciákról. A kerekasztalbeszélgetésen iskolánk tanítói mutatták be saját projektjüket. Sztankovics Zsuzsa, Bódy Zsuzsa: A mi almánk (5.c, 4.b), Grajzel-Vári Boglárka: Hangoskönyv (5.c).

ukids plakát

 

Az év végi ünnepekre lészülődve és várva iskolánkban is elétérbe kerültek az ünnepváró, kreatív dekorációk, alkotások.

tanári karácsony

Képes ízelítő arról, hogyan lesz sok kis hóemberfejből egy egész hóember, valamint megcsodálható számos ötletes képeslap.

Hóemberek

hoember

 

Iskolánk kézzel készített képeslapokkal kívánt áldott ünnepeket partnereinek. Válogatás a legkreatívabb munkákból

Karácsonyi képeslapok

17

"Ha jöttök, lesztek, ha hoztok esztek" - így csendült fel az ének iskolánk Márton napi kisfilmjében.

A nevezetes nap alkalmából a 4. c osztályosok színes összeállítást készítettek, versekkel, színjátékkal, kreatív élőképpekkel, színes rajzokkal felelevenítve ezt a néphagyományt és bemutatva Szent Márton életét.

A videó itt megtekinthető.

A Jókai Klub Adventi rajzversenyt hirdetett óvodások és általános számára. A pályázatra csaknem 100 pályamű érkezett a kerület több óvodájából, általános iskolájából. A rajzok értékelését az ELTE Tanító és Óvóképzőkar Vizuális Nevelési Tanszékének tanára Bakos Tamás végezte többféle szempont alapján.

Döntése szerint az Palumby Fruzsina iskolánk 4.a osztályos tanulója második helyezést érdemelt az alsó tagozatos pályázók közül, mert rajzára jellemző volt az érzékeny eszközhasználat hangulatot idéző színekkel.

Gratulálunk az elért eredményhez!

PalumbyFruzsinaRajz

Iskolánk klímanagykövetei a 2020/2021-es tanévben is tevékenykednek egy zöld jövő érdekében. Az előző tanév jeles eseménye volt a „Plant for the planet Magyarország” Akadémiája 2019. októberében. Iskolánk a Plant for the Planet hazai bázisikolája, a tavalyi eseményhez több „híres ember", köztük iskolánk egykori tanulói is csatlakoztak. Az egész napos, gyerekek áltak szervezett program után a diákok tudatos klímanagykövetekké váltak, másokkal együtt viszik tovább a programot az országban.

klimanagykövetek01

Klímanagyköveteink az idei Fenntarthatósági Témahét alatt újra munkába lendültek, a tanulás, és a felvételire való készülés között is azon munkálkodnak, hogy diáktársaik szemléletmódját is „zöldebbé” tegyék. Továbbra is elhivatottságuk a Földünk védelme. Idén a faültetés és az iskolai és iskolán kívüli szelektív hulladékgyűjtés fontosságának tudatosítása mellett a „Bringázz az iskolába!” kampányt is elindították.

klimanagykövetek04klimanagykövetek03

 

 

A Tej Terméktanács szervezésében ebben a tanévben is zajlik a tejfogyasztás népszerűsíte. A társaság kiemelt céljának tekinti a gyermekek, a fiatalok, így a jövő nemzedék tej és tejtermék fogyasztásra és egészségtudatos táplálkozásra ösztönző nevelésének támogatását. Kampányuk révén arra is törekednek, hogy segítséget adjanak a megfelelő étkezési és táplálkozási szokások kialakításában. A programok egyszerre tanítanak és szórakoztatják a gyerekeket, mindezt a hozzájuk legközelebb álló nyelvezeten.

Iskolánkban az alsós tanulók vettek részt az interaktív foglakozásokon, ahol izgalmas és jövőbe mutató eszközök segítségével kaptak információt a tejfogyasztás jótékony élettani hatásairól, a hazai forrásból származó tejtermékek előállítási folymatairól és természetesen mindarról a munkáról, ami a termékek előállításához szükséges.

A program első felében Barna Dorina dietetikus tartott előadást arról, hogy valójában miért jó tejet inni és eloszlatott néhány tévhitet a tejfogyasztással kapcsolatban. A fennmaradó időben a gyerekek különböző oktató és egyben játékos programokon vehettek részt, például megismerhették a tej útját egy interaktív terepasztal segítségével, virtuális szemüveggel oldhattak meg tejjel kapcsolatos feladatokat, tabletek révén ismerhették meg a tej alkotóelemeit és a tehénetetés rejtelmeit. Az óra végén pedig apró ajándékokat kaptak.

tejsziv

Iskolánk 6.b osztályos tanulója Szeivolt Hanna Titanilla első helyezést ért el az október 11-én megrendezett Magyar Országos és Flatal Lovak Bajnokságán Utánpótlásban. Hanna ezáltal az Utánpótlás korosztály Magyar Országos Bajnoka lett.

Kiváló teljesíttményéhez gratulálunk!

SzeivoltHannaTitanilla

 

A járványhelyzet miatt 2019/2020-as tanévben végzett tanulóink ballagását 2020. augusztus 31-én, hétfőn 16 órától tartottuk meg iskolánkban.

A ünnepség elején az alábbi videós összeállítással emlékeztünk a Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában közösen eltöltött időre. Végzős diákjainknak sok sikert kívánunk az elkövetkező évekre.

 

Jót egyél, hogy jól legyél – így kezdődik iskolánk 2. évfolyamos tanulóinak egészségtudatos, videós szakácskönyve.
A könnyed és gyümölcsös inni-és ennivalók, többek között banánturmix, limonádé vagy gyümölcssaláta mellett komplett étkezések remek receptjeit és elkészítésük módját is bemutatták a gyerekek.