Tisztelt Szülők!

  Igazolt tanulók száma:  0 
  Igazolt dolgozók száma  0 
  Karanténban lévő tanulók száma: 2
  Digitális munkarendben dolgozó osztályok száma:   0 


Az adatokat naponta frissítjük.

Ismételten tájékoztatjuk Önöket, hogy a köznevelési intézmények vezetői nem rendelkeznek jogkörrel esetleges osztály, iskolabezárás, ill. digitális munkarend elrendelése ügyében. Jelentési kötelezettségünk kiterjed a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az EMMI felé. Döntéseket az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság hozhat.

Az október 1-től az intézményben elrendelt kötelező hőmérésről.

 

 

 

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy mind az "A", mind a "B" épületünkben a már meglévő 3-3 érintésmentes lázmérő mellé, központi forrásból, 5-5 darab készülék érkezett. A belépés megkönnyítésére, az utcai sorbanállás elkerülése érdekében, tanulóink testhőmérsékletének mérésére épületeinken belül, az osztálytermekben 7:45 és 8:00 között, esetleg az első óra első perceiben kerül sor. Normálistól eltérő testhőmérséklet mérésekor ismétlő ellenőrzést végzünk. Amennyiben az érték továbbra is betegségre utal, telefonon értesítjük Önöket.

Iskolavezetőség

Kedves Szülők!

Szeptember elején elért minket a COVID-19 járvány második hulláma, mára már mindenkinek van olyan ismerőse, aki ismer olyat, aki ismer olyat, aki, aki COVID pozitív. Az esetszámok folyamatosan nőnek, és nyilván mindenkit szorongással tölt el a helyzet, hiszen sok a bizonytalanság. Amit a tavaszi hullámhoz képest most más, az az, hogy most főként fiatalokat betegít meg a vírus. A típusosan zárt közösségben terjed a betegség (táborok, edzések, osztálykirándulások stb..) Eddig valóban úgy látjuk, hogy a gyerekeknél igen ritka a súlyos lefolyás, jellemzően torokfájás, láz, gyengeség, fejfájás és köhögés vezető tünet, és az érintettek 3-4 nap alatt teljesen tünetmentessé válnak. Viszont felnőtt korosztály, már nem ilyen szerencsés, ott sokkal nagyobb arányban elhúzódó lefolyás, gyakoribbak a súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, légzési elégtelenség) is. Ezért fontos, hogy minden járványügyi intézkedést megtegyünk, hogy a járvány terjedését megakadályozzuk.

Idén mind az intézményeknek, mind az egészségügyi hatóságoknak az iskolák nyitva tartása érdekében szigorúbb szabályokat kellett meghozniuk, arról, hogy ki milyen feltételekkel látogathatja az oktatási intézményket.

Az első és legfontosabb szempont az, hogy csak teljesen egészséges gyermek látogassa az iskolát.

Ki az, aki gyanús lehet, hogy Coronavírus fertőzése van? COVID-19 fertőzésre gyanús az a beteg, akinek magas láza, vagy száraz köhögése, és fejfájása vagy végtagfájdalma van, vagy hirtelen szaglás és ízérzésvesztés panaszol. A gyanús beteget a háziorvos különíti el otthonában, azaz, a beteg gyerek nem mehet ki a lakásból, otthon marad, (ez az, amit a média sajnos félreértelmezett, és úgy jelent meg sok helyen, hogy mostantól a háziorvos is coronavírusosnak minősítheti a beteget, laboratóriumi vizsgálat nélkül). A gyanús beteggel egy háztartásban élőkre az elkülönítés nem vonatkozik, de járványügyi megfigyelésük indokolt, azaz ha bármilyen fertőzésre gyanús tünetet észlelnek magukon azt haladéktalanul kell jelenteniük a háziorvosuknak. Mindennapi életben ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek beteg, azért nem kell az egész családnak otthon maradnia, csak a betegnek. A változás annyi, hogy a gyanús beteget első tünet után, 10 nappal engedheti vissza a közösségbe a gyermekorvos, és csak akkor, ha már 3 napja tünetmentesek. A kicsi orrfolyás, enyhe torokkaparás, kicsi émelygés nem COVID tünet, ezeket a gyerekeket, ha teljesen tünetmentesek 10 napnál hamarabb is vissza lehet engedni az iskolába.

Ha valakire a fenti tünetek mellett, az elmúlt 14 napban szoros kontaktusban volt igazolt COVID fertőzöttel, akkor ott már valószínűsíthető a coronavírus fertőzés, ezért ilyenkor a háziorvos dönt a tesztelés szükségességéről.

Mit tekintünk járványügyi szempontból szoros kontaktusnak? Azt, ha az érintett több mint 15 percig, 2 méteren belüli távolságon belül volt igazoltan COVID pozitív személlyel, vagy kezet fogtak, ölelkeztek.  

Ha valakinél igazolódik a COVID 19 fertőzés, akkor a betegek 10 napig szigorú járványügy zárlat alá kerülnek, azaz a kezdeti tünettől számítva minimum 10 napig nem hagyhatják el a lakásukat, és a 10 nap leteltével, ha már 3 napja tünetmentesek, akkor oldható fel a zárlat. A zárlatról ÁNTSZ határozatot kapnak az érintettek, a feloldás automatikus, külön határozat nem kapnak. Ilyenkor a szülőnek kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermeken az elmúlt három napban nem észleltek coronavírusfertőzésre utaló tünetet. Felszabadító vizsgálat, nem szükséges ahhoz, hogy a gyermek újból látogathassa az iskolát. Ebben az esetben a beteg szoros kontaktjai szintén 10 napig karanténba kerülnek (pl. a vele egy háztartásban élők, illetve azok, akikkel a tünetek megjelenése, vagy a teszt levétel előtti 2 napban szoros kontaktusban volt). A szoros kontaktok felkutatás az ÁNTSZ feladata. Ha egy iskolában egy tanulóról kiderül, hogy coronavírus fertőzött, akkor a szülőnek kell erről értesítenie az iskolát, az iskola hivatalból értesíti a járványügyi hivatalt, és Ők dönthetnek arról, hogy egy adott közösségből hány gyereket emelnek ki, vagy szükséges-e egy adott osztály bezárása.

Mi van, ha valaki igazolt beteg, szoros kontaktjának a kontaktja (pl. a szülő betegsége miatt karanténba került egy osztálytárs, mi a teendő a többi osztálytárssal)? Ebben az esetben, ha az illető tünetmentes, akkor semmilyen járványügyi teendő nincsen, de ha bármilyen betegségre jellemző tünetet észlelnek magukon, azt haladéktalanul jelentkezzen a háziorvosánál telefonon, és maradjon otthon.

Mit tehetünk hogy megelőzzük a betegséget?

Távolságtartás: Ez főleg az alsósoknál lehet probléma. Beszéljünk velük arról, hogy ez most egy különleges helyzet, vigyáznunk kell egymásra és a tanítónénikre és a tanárbácsikra is. Bármennyire is szeretjük egymást, és a tanítókat, ezt most ne öleléssel, hanem egyéb gesztusokkal (ajándékrajz pl.) fejezzük ki.

Maszkviselés: az iskola szabályai szigorúak, de ezeket kell követni. A gyerekeknél mindig legyen pót maszk.

Alapos kézmosás, higiéniás szabályok betartása: Időről-időre ellenőrizzük otthon, hogy a gyerekünk hogyan mos kezet, ha kell, ismételjük át a helyes kézmosás szabályait! A gyerekeknél mindig legyen saját kulacs. Egymás uzsonnáját, bármennyire csábitó is, ne kóstolják meg!

A pihenés, a sport, a megfelelő C és D-vitamin ellátottság mind csökkenti a súlyos betegség kialakulásának esélyét! Vigyázzanak magukra!

Dr. Erlaky Hajna
csecsemő- és gyermekgyógyász
házi gyermekorvos
2020.09.25.

Kedves Szülők!

Sajnálatosan Magyarországon a járványhelyzet a Brit vírusmutáns megjelenésével újra súlyosbodni látszik. Az iskolai közösség erőfeszítéseinek következtében az intézményben nem nőtt az érintett családok száma. Ennek a megtartása érdekében a következőket kérjük Önöktől:
• Amennyiben a családon belül felmerül a Covid-fertőzés esélye és a család bármely tagja teszteredményre vár, addig a gyermek ne jöjjön iskolába. Ha ezt a szülő írásban jelzi az osztályfőnök számára, akkor a hiányzást igazoltnak fogjuk tekinteni. Visszatértéhez nem szükséges orvosi igazolás.
• Amennyiben gyermeke edzésen, iskolán kívüli különórán vagy egyéb foglalkozásokon igazolt pozitív gyerekkel tartózkodott együtt, kérem, szigorúan 10 napig ne látogassa az iskolát, akkor sem, ha nincsenek tünetei és/vagy ha hivatalos karanténba sem került. A hiányzását szülői jelzéssel igazoltnak tekintjük. Visszatértéhez nem szükséges orvosi igazolás.
• Kérjük, hogy a legkisebb –nem feltétlenül Covidra utaló- tünet megjelenése esetén is tartsa otthon gyermekét, konzultáljon a gyermekorvossal és legkorábban a tünetek elmúlta után 3 nappal, orvosi igazolással hozza gyermekét vissza az intézménybe.
• Tünet esetén, amennyiben megtehetik, akkor is teszteltessék gyermeküket, a közösség megnyugtatása érdekében, ha a gyermekorvos ezt nem kezdeményezi. Különösen akkor, ha a család több tagjánál megjelentek tünetek.
• Kérjük Önöket, hogy a gyermekek maszkjának higiéniájáról rendszeresen gondoskodjanak.

Bízunk benne, hogy az Önökkel közös erőfeszítéseink miatt továbbra is sikeres és eredményes lehet védekezésünk, miközben egyre több óvodában és iskolában kerül sor bezárásra, illetve digitális oktatásra való átállásra! Emlékeztetem Önöket, hogy hosszabb hiányzás esetén gyermeküknek lehetősége van a közismereti tanórák TEAMS-en történő látogatására. Ehhez az érintett pedagógusokkal előzetes egyeztetés szükséges.
Köszönöm elkötelezettségüket!

Üdvözlettel,
Mesterházy Ferenc

 

EMMI intézkedési terv
a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi
készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről
– Iskolai protokoll

2020. november 12-ei módosítás

  1. AZ INTÉZMÉNY LÁTOGATÁSA

1.1. Tanulók épületben tartózkodásának szabályai

Az iskolát kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató tanuló látogathatja.

Maszk viselése az épületek minden helyiségében kötelező.

Az épületbe való érkezés után testhőmérsékletet mérünk. Ha hőemelkedést, lázat tapasztalunk, értesítjük a szülőt, a gyermeket elkülönítjük, és a kísérő megérkezéséig felügyeletet biztosítunk. A szülő köteles a betegség tüneteit mutató gyermek mihamarabbi elviteléről gondoskodni.

1.2. Szülők épületben tartózkodásának szabályai

A épület: Szülők az aulában és a földszinti folyosón nem tartózkodhatnak. A diákokra az udvaron várakozhatnak. Az emeletre csak előre bejelentett okból és engedéllyel mehetnek fel. B épület: Szülők az épületben nem tartózkodhatnak, oda nem jöhetnek be.

Ügyintézés céljából előzetes bejelentkezés után lehet az épületbe bejönni.

Maszk viselése az épületek minden helyiségében és az udvaron is kötelező.

1.3. Az iskola helyiségeit külső partnerek, bérlők nem vehetik igénybe.

2. AZ OKTATÁS SORÁN ALKALMAZOTT SZABÁLYOK

2.1. A testnevelés- és néptáncórákat, megfelelő időjárás esetén, szabad téren tartjuk meg. Kérjük a szülőket a megfelelő sportöltözet biztosítására. Az órák során mellőzni kell a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat. Ha az időjárás nem megfelelő, a tornateremben vagy a tantermekben sport-, kultúrtörténeti és elméleti témákhoz tartozó foglalkozásokat tartunk. Ezeken a maszk használata kötelező! A szülő legfeljebb egy hétre mentheti fel gyermekét a testnevelésóra alól. Ennél hosszabb felmentést csak szakorvos adhat.

2.2. Öltözők használata:

A épület: Alsóban a gyerekek 1-3. évfolyamig az osztályteremben öltözködnek testnevelésre és táncra is, a 4. évfolyam az öltözőket használja.

B épület: A testnevelés teremhez tartozó öltözőket minden évfolyamon a lányok használhatják, a fiúk számára a B épületben állandó öltözőhelyiséget alakítunk ki.

2.3. Mosdók használata:

B épület: a mosdókat maximum 3 gyerek használhatja egyidőben. A mosdók felügyeletére kiemelt figyelmet biztosítunk.

Mindkét épületben papírtörlőket használnak a diákok.

2.4. Az A épületben a délutáni ügyelet megfelelő időben az udvaron, egyéb esetekben az 1-2. évfolyamnak a tornateremben van. Szülők a várakozás idején sem tartózkodhatnak az épületben.

2.5. Délutáni sportfoglalkozásokat, vegyes csoportú szakköröket nem tartunk.

2.6. Ha egy osztály vagy nagyobb csoport távoktatásra kényszerül, az intézmény igyekszik biztosítani a közismereti tantárgyak órarend szerinti online oktatását.

3. HIGIÉNÉS SZABÁLYOK

3.1. Az épületekbe történő belépés után kézfertőtlenítő használata kötelező.

3.2. Az épületekben napi többszöri fertőtlenítő takarítás zajlik, kiemelten a diákok által gyakran használt felületek: kilincsek, kapcsolók, korlátok, asztalok, mosdók, stb.

3.3. A tantermekben és a folyosókon rendszeresen szellőztetünk, ügyelve a tanulók egészségére.

4. ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

4.1. A tanulók a reggelit az osztálytermekben fogyasztják el.

4.2. Az ebédlőben egyszerre maximum 3 osztály tartózkodik. Az alsó és felső tagozat külön idősávban étkezik. Az ülőhelyek egymástól biztonságos távolságra találhatóak. A szülők segítségével két nagy teljesítményű légtisztítót üzemeltetünk. Kiemelt figyelmet fordítunk az étkezéshez használt eszközök fertőtlenítésére, a felszolgált ételek megfelelő hőmérsékleten tartására.

4.3. Az ebédlőbe külső cég által biztosított vagy otthoni meleg étel nem vihető be. Ezek melegítéséről nem tudunk gondoskodni. Kérjük, fokozottan figyeljenek a befizetési határidők betartására!

5. A TANULÓK MULASZTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

5.1. Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik, tartós betegsége van, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.

5.2. A tanuló egyéb távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

5.3. Minden egyedi esetben az igazgató számára lehet kérvényt benyújtani, melyről a körülmények megismerése után, az igazgató dönt.

5.4. Ha a tanuló betegség miatt távolmarad, csak orvosi igazolás bemutatásával térhet vissza az iskolába.

6. INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉBEN

6.1. Az iskola által jelentett adatok alapján az EMMI és az NNK közösen megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs dönt. Az intézmény a jogszabályok alapján arra jogosult szervtől haladéktalanul tájékoztatást kap a döntésről. Az átállást okozó állapot megszűnése után az intézmény jelzést kap arra, hogy térjen vissza a normál munkarend szerinti oktatás folytatására. A további népegészségügyi döntéseket az NNK és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

6.2. A tanulók a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelését követő naptól az iskolát oktatási célból nem látogathatják.

6.3. A szülő köteles bejelentést tenni, ha a tanulóval egy háztartásban élő személynél vagy gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van. A bejelentést online formában, az alábbi linken kell megtenni: http://www.gyertyanffy.elte.hu/aktualis/350-covid-19-bejelentolap

6.4. A megadott személyes és érzékeny adatokat az iskola különös körültekintéssel kezeli és csak az erre jogszabályban felhatalmazott 3. személynek adja ki. (NNK)

6.5. Az aktuális iskolai fertőzöttségi adatokról az alábbi linken találnak számszerű, név és osztálymegjelölés nélküli információt. http://www.gyertyanffy.elte.hu/etkezes/354-aktualis-covid-hirek

6.6. A Covid fertőzéssel érintett osztályt írásban értesítjük a tudnivalókról.

6.7. Kérjük, ha alapos gyanú van arra, hogy a gyermek fertőzött személlyel került szoros kontaktusba, a diák, az érintett személy tesztelésének időtartama alatt, már ne látogassa az iskolát!

 


Tisztelt Szülők, tisztelt Partnereink!

A mellékelt dokumentum tartalmazza a mindannyiunk által kötelezően betartandó eljárásrendet, amely szerint működünk a tanév megindítása során. Természetesen az adott helyzetnek megfelelően, ha szükséges, felülbíráljuk annak tartalmát.

Iskolai életünk működését úgy kell megszerveznünk, közösségi létezésünket azt szemmel tartva kell élnünk, mintha a vírus közöttünk lenne (nem tudhatjuk, hogy nincs-e így) és akkor nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a megbetegedéseket.
A zökkenőmentes működéshez, a teljes iskolaközösség egészsége megőrzése érdekében mindannyiuk segítő együttműködésére számítok.

Jó egészséget kívánva, köszönettel és üdvözlettel:
Mesterházy Ferenc
igazgató

EMMI Intézkedési terv - kiegészítésekkel módosított (2020. szeptember 7.)

 

EMMI intézkedési terv
a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi
készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről
– Iskolai protokoll

Tartalom:

1. KÜLFÖLDRŐL ÉRKEZŐ KOLLÉGIUMI TANULÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

2. KOLLÉGIUMI ELHELYEZÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

3. ISKOLA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS SZABÁLYAI

4. TANULÓI HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE

5. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

6. INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉBEN

7. KOMMUNIKÁCIÓ

  1. számú melléklet - A nevelési év/tanév kezdete előtti takarítással kapcsolatos feladatok
  2. számú melléklet - Légtechnika rendszerek helyes használata


EMMI intézkedési terv

a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről

Az ELTE Gyertyánffy I. Gyakorló Általános Iskolára vonatkozó kiegészítések

1. FELKÉSZÜLÉS A NEVELÉSI ÉVRE, TANÉVKEZDÉSRE

1.1 Minden köznevelési intézményben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást kell elvégezni.
Az intézmények vezetői ellenőrizzék a takarítások végrehajtását.
Írásbeli utasítás készítése, kiadása, a takarítók és a gondnok aláírásával ellátva.
1.2 A fertőtlenítő nagytakarítás elvégzése során figyelembe kell venni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (a továbbiakban: NNK) ajánlását, melyet az 1. számú melléklet tartalmaz.  
1.3 A fertőtlenítő nagytakarítás és a rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzéséhez szükséges tisztító- és fertőtlenítő szerek biztosítása a fenntartó feladata. Az Operatív Törzs a tanévkezdéshez szükséges mennyiséget rendelkezésre bocsátja.  
1.4 Az Oktatási Hivatal (a továbbiakban: OH) honlapján Tanévnyitó 2020 címen aloldalt alakítunk ki, amelyen keresztül az aktuális szakágazati információk mellett a járvány elleni védekezésre való felkészüléssel kapcsolatos és a köznevelési intézményeket érintő kiemelt híreket, tájékoztatókat, feladatokat is közzétesszük.  
1.5 A hagyományosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI), az OH és a Klebelsberg Központ együttműködésével megvalósított, személyes megjelenést igénylő tanévnyitó konferenciák helyett a köznevelési intézmények vezetői online tájékoztatás keretében kapják meg a tanévkezdéshez szükséges információkat.  

2. AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK, KIRÁNDULÁSOK

2.1 A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt. Kérjük, az intézmények tájékoztassák a szülőket arról, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.  
2.2 Minden köznevelési intézménynek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket az intézményi csoportosulások megelőzésére a tanév folyamán mind az intézmény területén, mind az intézmény épülete előtt.

Szülők épületben tartózkodásának szabályai

B épület: szülők az épületben nem tartózkodhatnak, oda nem jöhetnek be

A épület: a szülők az aulában maszkban várakozhatnak

Délutáni tanulói ügyelet az 1. emeleten lesz, a szülők a porta segítségével szólhatnak fel a gyerekeknek.

Ügyintézés céljából előzetes bejelentkezés után lehet az épületbe bejönni.

Az ebédbefizetés online formában történik

A partnerek épületben tartózkodásának szabályait külön dokumentum tartalmazza, az érintettek tájékoztatása folyamatos (Hallgatók – TÓK, Tanárképző, Károli, Zeneak. Zeneiskola)

Az iskola helyiségeit külső bérlők nem vehetik igénybe.

B épület büfé: sorban állás helyének kijelölése, pedagógus felügyelet megszervezése

2.3 Az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. A tanulók szellősebb elhelyezése céljából, amennyiben lehetséges, az oktatáshoz-neveléshez nem szükséges tárgyakat, bútorokat javasolt a tantermen kívül elhelyezni.

Maszkviselés szabályai:

Mindkét épületben kötelező a folyosókon, közös helyiségekben a maszk viselése (tanári, könyvtár, …)

A tantermekben a maszk viselése ajánlott, az osztálytermekben az adott pedagógus kompetenciája ennek az eldöntése, azonban a folyamatos szellőztetést minden esetben biztosítani kell.

A padokat hagyományos padsorokban helyezzük el, nem csoportban, kerüljük a szoros kontaktust igénylő páros és csoportmunkát, játékokat.

2.4 A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban az ott tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

A közösségi terekben mindkét épületben kötelező a maszk viselése.

A folyamatos szellőztetés biztosítása a folyosókon, az aulában, bejárati ajtók nyitva tartása

Reggeli gyülekező

-                      Első évfolyam

Gyülekező 7:45-ig az udvaron

A tanítók és asszisztensek kísérik fel a gyerekeket.

-                      2.,3.,4. évfolyam: 7:30-ig gyülekező az udvaron, majd a gyerekek felmennek az osztálytermeikbe

-                      Felső tagozat:

7:30-ig gyülekező az udvaron a kijelölt pedagógiai asszisztens felügyeletével, majd a gyerekek felmennek az osztálytermekbe. 7:45-ig a felügyeletet a folyosó ügyeletes pedagógusok és a pedagógiai asszisztensek látják el.

7:45-től a tantermekben a szakos pedagógusok felügyelnek a gyerekekre.

Napközben a gyerekek felügyeletét a folyosó ügyeletes pedagógusok, az asszisztensek látják el a folyosón és a tantermekben. A testnevelés öltöző ill. terem felügyeletét a testnevelő szakosok látják el.

2.5 Az iskolában a csengetési rendet úgy kell kialakítani, hogy az támogassa a tanórák közötti szünetben a 2.4 pontban jelölt védelmi intézkedések betartását, és elősegítse a védőtávolság megtartását.

A csengetési rend mindkét épületben változatlan marad.

A B épületben a tanítási órákat úgy szervezzük, hogy kicsöngetéskor a gyerekek el tudják hagyni a tantermeket.

2.6 A tantermi oktatás során az osztályok keveredését – amennyiben ez lehetséges – el kell kerülni. A szaktantermek, nyelvi bontótermek kivételével az osztályok a tanítási nap során használják ugyanazt a tantermet. Amennyiben ez nem megoldható, az osztályok váltása között a tantermekben felületfertőtlenítést kell végezni.

A B épületben: A folyosói zsúfoltságelkerülése érdekében engedélyezett, hogy a gyerekek a tantermekben tartózkodjanak szünetekben is pedagógusi felügyelettel. A tantermi felügyelet kizárólag a szaktantermi rendszer megtartásával biztosítható, mivel több kolléga ingázik az A és a B épület között.

A tanulói padok folyamatos fertőtlenítését a szülőkkel történt egyeztetés után alakítjuk ki.

Az A épület szaktantermeiben kézmosó, papírtörülköző elhelyezése.

2.7 A testnevelésórákat az időjárás függvényében javasolt szabad téren megtartani. Az órák során mellőzni kell a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat. Amennyiben ez mégsem kerülhető el, akkor ezeket állandó edzőpartnerrel (párokban, kiscsoportokban) kell végezni.  
2.8 A megfelelő védőtávolság betartása különösen fontos a mosdókban, illetve az öltözőkben, ezért a tornaórák előtti és utáni öltözésnél tekintettel kell lenni arra, hogy elkerülhető legyen az öltözőkben történő csoportosulás.

Öltözők használata:

A épület: Alsóban a gyerekek 1-3. évfolyamig az osztályteremben öltözködnek testnevelésre és táncra is, a 4. évfolyam az öltözőket használja.

B épület: a testnevelés teremhez tartozó öltözőket minden évfolyamon a lányok használhatják, a fiúk számára a B épületben állandó öltözőhelyiséget alakítunk ki.

Mosdók használata:

A épület: a gyerekek az emeleti mosdókat használhatják. A hallgatók az épület mosdóit nem használhatják.

B épület: a mosdókat maximum 3 gyerek használhatja egyidőben. A mosdók felügyeletére kiemelt figyelmet biztosítunk.

A hallgatók kizárólag a földszinten lévő mosdókat használhatják

2.9 A gyakorlati foglalkozások során a 1,5 méteres védőtávolságot biztosítani kell. A gyakorlati képzéshez használt eszközöket – amennyiben azokat nem károsítja – felületi fertőtlenítőszerrel tisztítani kell a csoportok váltása között.

Textilből készült eszközök, tárgyak, bútorok, szőnyeg nem használható.

Énekórákon a furulyatanulást más tevékenységekkel pótoljuk.

A gyerekek által használt egyéb eszközök folyamatos fertőtlenítéséről az adott pedagógusnak kell gondoskodnia.

2.10 Minden köznevelési intézménynek azt javasoljuk, hogy az első félévben esedékes, nagy létszámú tanuló vagy pedagógus egyidejű jelenlétével járó (pl.: tanévnyitó ünnepség, bál, szalagavató, kulturális program) rendezvény megszervezése során tekintettel kell lenni az alábbiakra:
- az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlát szigorú betartása,
- az alapvető egészségvédelmi intézkedések, szabályok betartása (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés, szellőztetés),
- zárttéri helyett szabadtéri rendezvény szervezése,
- a rendezvény kisebb létszámú rendezvényekre bontása és a résztvevők körének korlátozása.

Ballagás – lásd külön forgatókönyv

Évnyitó – lásd külön forgatókönyv (1. évfolyam, többi évfolyam)

Egyéb közös rendezvényt nem tartunk.

2.11 Az osztálykirándulásokkal és tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatban azok belföldi megvalósítása lehetséges, de megfontolandó. A külföldre tervezett kirándulásokat, kérjük, belföldi úticéllal tervezzék át. Egyelőre nem szervezünk.
2.12 Kérjük, a szülők személyes megjelenésével járó szülői értekezleteket csak a járványügyi előírások betartása mellett tartsák meg. Amennyiben lehetséges, a szükséges információk e-mailben, a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben (KRÉTA) vagy az alkalmazott egyéb intézményi adminisztrációs rendszerben küldött üzenetekkel is eljuttathatók a szülőkhöz. Online szülői értekezletek megtartását tervezzük.
 
3.1 Az intézmények bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt kell biztosítani, annak használatára fel kell hívni a figyelmet. Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után minden belépő alaposan mosson kezet vagy fertőtlenítse a kezét (a gyerekek, tanulók esetében inkább javasolt a szappanos kézmosás).  
3.2 A szociális helységekben biztosítani kell a szappanos kézmosási lehetőséget, melyet lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni.
Kéztörlésre papírtörlők biztosítása szükséges
, textil törölköző használata kifejezetten kerülendő.

Az A épületben engedélyezett az óra alatti WC-re járás a zsúfoltság elkerülésére, különösen 3-4. évf-ban. Az osztályok a saját emeletükön használják a mosdót.

A B épületben a mosdókat maximum 3 gyerek használhatja egyidőben. A mosdók felügyeletére kiemelt figyelmet biztosítunk.

3.3 Kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető higiénés szabályok betartása. Az egyes tevékenységeket megelőzően és azokat követően szappanos kézmosással vagy alkoholos kézfertőtlenítéssel kell biztosítani a személyes tisztaságot.

 
3.4 A személyi higiéne alapvető szabályairól a gyermekek, tanulók kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást. A gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés. Az első hetekben, napokban az iskolarádión keresztül folyamatos tájékoztatás a szabályokról mindkét épületben, a szabályok betartása érdekében figyelemfelhívó táblák elhelyezése az épületekben.
3.5 A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelni kell az intézmény tisztaságára, a napi többszöri fertőtlenítő takarítás (termekben, a folyosókon és a szociális helységekben) elvégzésére. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ilyenek a padok, asztalok, székek, az ajtó-, ablakkilincsek, korlátok, villany- és egyéb kapcsolók, informatikai eszközök (billentyűzet, monitor, egér, egérpad, stb.), mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésére kerüljenek.

Pontos írásos dokumentum elkészítése (szőnyegek, textil ülőalkalmatosságok, babzsák, nem fertőtleníthető eszközök használatának tiltása)

B épület: a szaktantermi rendszert kell fenntartanunk, ennek következményeképpen a fertőtlenítés megszervezése.

3.6 A takarítást, fertőtlenítést úgy kell megszervezni, hogy az a gyermekek, tanulók egészségét ne veszélyeztesse. A takarítást végző dolgozók részére a felhasznált szernek megfelelő védőeszköz biztosítása és azok viselése szükséges.  
3.7 Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre, mely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra, valamint a szociális helyiségekre is. A helyiségek ablakát időjárás és környező forgalom függvényében lehetőség szerint nyitva kell tartani.

Tantermek rendje:

- A tábla melletti ablakok akadályoztatásának megszűntetése, órák alatt folyamatos nyitva tartása

- Az óra alatti folyamatos szellőztetésért a pedagógus a felelős

- Folyosói ablakok folyamatos nyitva tartása

- B épület aulájában a bejárati ajtók, ill. az üvegablak nyitva tartása

- A B épületben a zsúfoltság elkerülése ill. a szellőztethetőség biztosítása érdekében a gyerekek a szünetekben bemehetnek a termekbe, amennyiben a felnőtt felügyelet biztosított

- A B épületben a szünet végét jelző csengő átállítása

- Az A épület szaktantermeibe csak jelzőcsöngőkor indulhatnak el a gyerekek az osztálytermeikből

A mosdók szellőztetése: folyosóra, órák alatt, takarítók biztosítják

3.8 Mesterséges szellőztetés esetén amennyiben nyithatóak az ablakok, javasolt a minél gyakoribb, nyitott ablakokon keresztüli természetes szellőztetés egyidejű alkalmazása. Amennyiben az ablakok nem nyithatóak, úgy egyéb úton kell biztosítani a folyamatos friss levegőellátást, és kerülni kell a használt levegő visszakeverését a rendszerbe. A légtechnikai eszközök használatával kapcsolatos NNK ajánlást a 2. számú melléklet tartalmazza.  
3.9 Az óvodában, iskolában használt játékok, sporteszközök, játszótéri eszközök felületét rendszeresen fertőtleníteni kell.  

4. ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

4.1 Fokozottan kell ügyelni az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére. A felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírusmentességének a megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint gyakoribb fertőtlenítéssel. Az ebédlőben a székek számának felezése, pontos, csoportbontásos ebédelési rend kidolgozása  
4.2 Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.  
4.3 Az étkezéseket úgy kell megszervezni, hogy az osztályok, óvodai csoportok keveredése elkerülhető legyen, sorban állás esetén a védőtávolság betartható legyen  
4.4 Az étteremben az asztalokon elhelyezett, közös használatú eszközök tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni, átmenetileg célszerűbb kis, egyéni igények biztosításával kiváltani használatukat. Ha ez nem megoldható, az eszközöket megfelelő számban kell kihelyezni, azok más asztalhoz átadásának elkerülése érdekében.  
4.5 Ajánlott a biztonságos hőkezeléssel (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot biztosít) készíthető ételek étlapon tartása. Kiemelten fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos folyóvizes lemosása. A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek feltálalása kerülendő.  
4.6 Rendkívül fontos a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolása, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülése, pl.: evőeszközök szalvéták egyéni csomagolásával. A kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt. A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása ajánlott.  
4.7 Az étkeztetést végző személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani, és annak rendszeres használatára fokozott hangsúlyt kell fektetni. Az étterem üzemeltetőjének felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és betegség gyanúja esetén intézkedjen.  
7. ISKOLA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS SZABÁLYAI

7.1 Az iskolai szűrővizsgálatok és az iskola-egészségügyi ellátás során az egyéb egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat szükséges betartani. Ennek megfelelően, amennyiben az egészségügyi ellátás korlátozásának elrendelésére nem kerül sor, a szűrővizsgálatokat, és egyéb feladatokat maradéktalanul el kell végezni.

7.2 A járványügyi készültség időszakában az iskola-egészségügyi ellátás védőnői vonatkozásban az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX.3.) NM rendelet 3. sz. melléklete, az egyeztetett munkaterv, az oktatási intézményekre vonatkozó, valamint a járványügyi helyzetnek megfelelő eljárásrend alapján történik, mely feltételezi a pedagógus, a védőnő, az iskolaorvos és a tanuló folyamatos együttműködését.

7.3 A személyes találkozást igénylő teendők esetében – védőnői szűrővizsgálatok, tisztasági vizsgálatok, védőoltások, védőnői fogadóóra – a feladatok elvégzése a fenti járványügyi óvintézkedések (személyi higiéné, a használt eszközök fertőtlenítése, szellőztetés, zsúfoltság kerülése, maszkhasználat) figyelembe vételével történik. A megfelelő szervezéssel (időbeli ütemezés, pontos időpont megadásával) az eltérő osztályokban tanulók közötti találkozások számát csökkenteni kell.

7.4 Az egészségügyi ellátás során be kell tartani az infekciókontroll szabályokat (a koronavírustól függetlenül is), különös tekintettel az új koronavírus járvánnyal kapcsolatban az NNK által kiadott, a járványügyi és infekciókontroll szabályokat tartalmazó Eljárásrendben részletezett utasításokat. A szűrővizsgálatok helyszínén (iskolaorvosi rendelő/védőnői szoba/szűrővizsgálati helyiség, védőnői tanácsadó) biztosítani kell a szappanos kézmosás és a kézfertőtlenítés lehetőségét, gondoskodni kell a fertőtlenítőszeres takarításról és a gyakori szellőztetésről.

7.5 Amennyiben az egészségügyi ellátás során a gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, jelen tájékoztató „Teendők beteg személy esetén” pontja szerinti intézkedések megtétele szükséges, mely egyidejűleg kiegészítendő a vizsgálatok felfüggesztésével, a helyiség és az eszközök fertőtlenítésével, és alapos szellőztetéssel.

8. TANULÓI HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE

8.1 Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.  
8.2 Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.  
8.3 A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.  

9. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

9.1 Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/gondvisdelő értesítéséről is gondoskodni kell, akinek a figyelmét fel kell hívni arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.

Az elkülönítés helye:

A épület orvosi szoba.

A gyerekre a pedagógiai asszisztens felügyel.

Az orvos értesítése az iskolatitkár feladata.

A szülő értesítése az iskolatitkár feladata.

9.2 A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.

 
9.3 Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

 
9.4 A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.  

9.5 Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket meg kell tenni. 

10. INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉBEN

10.1 Annak érdekében, hogy szükség esetén minden iskola felkészült legyen a munkarend átalakítására, a nevelőtestületnek ki kell dolgoznia a saját protokollját és bevezetésére fel kell készülnie. Ehhez kövessék az intézmények az Oktatási Hivatal honlapján közzétételre kerülő módszertani ajánlást.

10.2 Az NNK - a területi népegészségügyi hatóság, azaz a Megyei/Fővárosi Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörben eljáró járási/kerületi hivatala által elvégzett járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás eredménye alapján - az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságát tájékoztatja azon köznevelési intézmények, illetve feladat ellátási helyek alapadatairól, amelyekről bebizonyosodik, hogy az intézménnyel jogviszonyban álló tanuló, pedagógus vagy egyéb személy tesztje koronavírus-pozitív.

10.3 Az adatok alapján az EMMI és az NNK közösen megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs dönt. Az intézmény a jogszabályok alapján arra jogosult szervtől haladéktalanul tájékoztatást kap a döntésről. Az átállást okozó állapot megszűnése után az intézmény jelzést kap arra, hogy térjen vissza a normál munkarend szerinti oktatás folytatására. A további népegészségügyi döntéseket az NNK és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

10.4 A tantermen kívüli, digitális munkarendben a nevelés-oktatás, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és a tanulók online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában – elsősorban digitális eszközök alkalmazásával – történik. A tanulók a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelését követő naptól az iskolát oktatási célból nem látogathatják.

10.5 Amennyiben egy nevelési-oktatási intézményben átmenetileg elrendelésre kerül a tantermen kívüli, digitális munkarend, a gyermekfelügyeletet az érintett intézményben meg kell szervezni a szülők támogatása érdekében. Amennyiben az intézményben objektív okokból nem szervezhető meg a gyermekfelügyelet, arról a tankerületi központ gondoskodik

10.6 A gyermekfelügyelet során a gyermekétkeztetési feladat ellátójának változatlanul biztosítania kell a gyermekétkeztetést.

11. KOMMUNIKÁCIÓ

11.1 Nyomatékosan kérjük az intézményeket, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, és ennek fontosságára hívják fel az iskola közösségéhez tartozók figyelmét. Az oktatással kapcsolatos híreket a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu felületein kell követni.

11.2 Az intézmények kérdéseinek megválaszolására tematikus e-mail-címet hoztunk létre (vedekezesakoznevelesben@emmi.gov.hu), amelyen a kérdéseket és bejelentéseket a köznevelési szakterület munkatársai válaszolják meg.

11.3 Az új koronavírus vonatkozásában a rendeletben előírtak teljesítéséhez az NNK által kiadott és honlapján közzétett tájékoztatók nyújtanak segítséget

  1. 1.számú melléklet

A nevelési év/tanév kezdete előtti takarítással kapcsolatos feladatok

A tanítás megkezdése előtti alapos mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítás során a padló és felülettisztításon túl a nagytakarítás lehetőség szerint terjedjen ki az alábbiakra:
- klímaberendezések tisztítása, fertőtlenítése;
- felesleges, használaton kívüli tárgyak összegyűjtése, elszállítása;
- ajtók, faburkolatok, lambériák, szekrények, székek, padok, asztalok, egyéb bútorok vegyszeres tisztítására;
- padló és játszószőnyegek, egyéb textília tisztítására;
- játékok, sporteszközök tisztítására;
- radiátorok, csövek lemosására;
- ablakok, üvegfelületek tisztítására;
- szemétgyűjtők tisztítására, fertőtlenítésére;
- képek, tablók, világítótestek portalanítására;
- pókhálók eltávolítására;
- rovar- és rágcsálóirtásra;
- csaptelepek óvatos, lehetőség szerint fröccsenésmentes megnyitása, kb. 10 perces folyatása azért,
hogy a hosszú ideig nem használt vízvezetékből a pangó víz kifolyjon.

A nagytakarítást követően annak intézményvezető általi visszaellenőrzése indokolt.

2. számú melléklet

Légtechnika rendszerek helyes használata

Újabb tanulmányok szerint az egészen apró nyálcseppek hosszabb ideig a levegőben maradhatnak fertőzőképességüket megőrizve. Az apró nyálcseppecskék elsősorban zárt térben jelenthetnek kockázatot, ahol koncentráltan megmaradnak.

A nem megfelelően működtetett légtechnikai eszközök természetes szellőztetés hiányában növelhetik a fertőzés kockázatát.

Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, és kizárólag a belső levegőt forgatják (pl.: split klíma és fan-coil berendezések, mobil légtisztítók), a levegőben tarthatják a vírusos cseppeket, szállíthatják a kórokozókat. Ezek a készülékek csak akkor használhatóak, ha egyidejűleg intenzív levegő utánpótlás történik kültérből.

Split klímaberendezések a nyári időszakban, amennyiben használatuk a nagy melegre tekintettel indokolt, az alábbi feltételek betartása mellett működtethetők:

• a készüléket úgy állítsák be, hogy a helyiség alsó felében ne okozzon nagy légáramot, (a levegőáramot felfele irányítsák),
• a klímaberendezések használatával párhuzamosan végezzenek napi többszöri, lehetőleg óránkénti intenzív (teljes ablakfelületet kitáró) szellőztetést,
• a készülék beltéri egységének hőcserélője és porszűrője gyakran (súlyosabb járványhelyzetben hetente vagy gyakrabban) kerüljön fertőtlenítésre, engedélyezett vírusölő hatású szerrel,
• nagyobb igénybevétel (például rendezvények) előtt és után is fertőtlenítsék a készülékeket,
• a cserélhető szűrővel is rendelkező készülékek szűrőjét cseréljék az előírtnál gyakrabban a megfelelő óvintézkedések betartása mellett, figyelembe véve, hogy a használt szűrő fertőzés forrása lehet (maszk és kesztyű használata mellett a szűrőt a helyszínen óvatosan helyezzék műanyag zsákba és azt azonnal zárják le),
• megfelelő hőmérséklet beállítása szükséges a berendezésen (a külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C-kal hidegebbre javasolt a klímaberendezést beállítani).

Ventilátorok használata csak folyamatosan kitárt ablakok mellett javasolt a helyiségekben több személy egyidejű tartózkodása esetén. E készülékek kitárt ablakok mellett segíthetik a beltéri levegő gyors kicserélődését, ezáltal a kórokozók koncentrációjának csökkentését, zárt ablakok mellett azonban fokozzák a fertőződés kockázatát.

Egyes UV-fénnyel, HEPA-szűrővel vagy elektrosztatikus légszűrővel működő mobil légtisztító készülékek csökkenthetik a levegőben lévő vírusok számát, azonban szintén hozzájárulhatnak a vírusos cseppek lebegtetéséhez is. Hamis biztonságérzetet keltve elterelődhet a figyelem az alapvetően fontos természetes szellőztetés szükségességéről, így akár emelhetik is a fertőződés kockázatát a zsúfoltabb belterekben.

Légtisztítók járványhelyzetben való használata esetén az alábbiakra kell figyelmet fordítani:

• használatukkal párhuzamosan folyamatos, vagy gyakori (óránkénti) intenzív (teljes ablakfelületet kitáró) szellőztetés szükséges (amennyiben a helyiségben egyidejűleg többen is tartózkodnak), nehezebben szellőztethető helyiségek esetén a szomszédos helyiségek felől ajtón keresztül szükséges biztosítani a friss levegőt.
• a szűrővel rendelkező készülékek általában félévente előírt szűrőcseréjét végezzék gyakrabban (3-4 havonta), a megfelelő óvintézkedések betartása mellett, figyelembe véve, hogy a használt szűrő is fertőzés forrása lehet,
• az UV-C fénnyel (germicid lámpával) ellátott légszűrő-készülékeknél fontos, hogy ózontermelődés-mentesek legyenek, azaz csak 253,4 nanométer feletti hullámhosszúságú ibolyántúli
(UV-C) sugarakat bocsásson ki a készülékben működő UV fényforrás, mert az ennél rövidebb hullámhosszúságú UV fény alkalmazásánál ózon termelődik. Emellett fontos, hogy az UV-fény zárt rendszerben működjön, és teljesen fedett legyen a szem- és bőrkárosodás elkerülése érdekében,
• az elektrosztatikus szűrővel rendelkező készülékek előírt tisztításának elhagyása a hatékonyságot csökkenti,
• ózontermelő légtisztítók használata ellenjavallt, mivel az ózon káros az egészségre, s Magyarországon nem engedélyezett a használata.

Kedves Szülők!

A tavalyi 2. félév rendhagyó oktatása után, amely bizony sok erőt kívánt mindannyiunktól, remélem, hogy a nyári szünetben mindenkinek sikerült pihenni, lelkileg feltöltődni. A friss lendületre szükségünk lesz, mert ez a tanév is egy kicsit rendhagyóan indul.

Felelősséggel gondolkodva minden szülő szeretné, hogy gyermeke biztonságban legyen az iskola épületében. Minden intézménynek az a feladata, hogy a helyi lehetőségek függvényében minél több pontját valósítsa meg az EMMI által a közoktatási intézmények számára kidolgozott/javasolt Intézkedési Tervnek - a gyerekek és a dolgozók érdekében.
Mindannyiunk érdeke, hogy el tudjuk kerülni a tavasszal megtapasztalt távoktatást.

Azokat az előírásokat, amit a minisztériumtól ajánlásként kaptunk, nem tudjuk maradéktalanul betartani, hisz a gyerekek 1,5 méteres távolságtartása az épület, a tantermek mérete miatt lehetetlen. Az iskolánk számára kidolgozott Intézkedési Terv az intézményünk tárgyi feltételeihez igazodott, a részletes iskolai protokollt a honlapon olvashatják.
http://www.gyertyanffy.elte.hu/aktualis/347-emmi-intezkedesi-terv-iskolai-protokoll

Maszk használata az iskola területén kötelező! A tantermekben létszámtól, helyzettől függően (pl. nem megoldott a szellőztetés) kötelező vagy ajánlott. A tömeges folyosói „vonulásokat” megpróbáljuk minimalizálni. A kézmosás fontosságát szeretném hangsúlyozni! Kérem Önöket, hogy otthon is újra és újra beszéljék át ennek fontosságát. Mi is megtesszük! Közös érdekünk, hogy a gyermekeket Önök is készítsék fel az iskolában várható új és pontosan tudjuk, rengeteg szabályra, ami hangsúlyozottan mindannyiunk egészséghez való jogát biztosítja majd. Nem szeretnénk megijeszteni a gyerekeket, de óvatosságra inteni igen.

Az a gyerek, aki szeptember 1-jét megelőző 2 hétben külföldön tartózkodott, kérem, maradjon otthon, vagy negatív koronavírus teszttel igazolja, hogy egészséges. Természetesen nem vagyunk hatóság, ezért csak kérni tudjuk ennek betartását, de a közösség érdekében fontolják meg kérésünk!

Az A épületben az iskolából történő távozás lassabb lesz, mert az ügyeletes diákokat a portai dolgozó irányítja majd. Kérjük, vegyék ezt figyelembe és használják az üzenőt a távozás pontos napi időpontjának rögzítésére. A gyermekek átadása az udvaron történik majd.
A tavalyi digitális oktatás tapasztalatait felhasználva az idei tanévben is alkalmazzuk a Teams felületet. Nemcsak felkészülünk az esetleges otthoni tanulásra, hanem e felületek folyamatosan társulnak a normális tanrend szerint tanórákhoz is. A szülői értekezleteket is itt szervezzük majd.

Tájékoztatom Önöket, hogy a jelenlegi szabályozás, sajnos nem ad mérlegelési lehetőséget az iskolának és a szülőnek a mindennapi iskolába járással kapcsolatosan. Jönni kell iskolába, ha nincs tartós betegsége a gyermeknek. Köszönjük a megértést.
„8.1 Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.
8.3A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni."

Köszönjük, hogy felelősséggel gondolkodó szülőként, gyermeke, a többi diák és minden az intézményben megforduló személy biztonsága érdekében segíti munkánkat.

Előre is köszönöm együttműködésüket!

Mesterházy Ferenc
intézményvezető

 

Kedves Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánk mindkét épülete karbantartási munkálatok miatt keddtől csütörtökig a délelőtti órákban nyitva tart. Mivel portaszolgálat nincs, előzetes  egyeztetés után tudnak bemenni az épületbe az esetlegesen ott maradt felszerelésekért, ruhaneműkért. 

Elérhetőségek:

Gergelyfy Csaba gondnok 48-78-157 vagy gondnoksag@gyertyanffy.elte.hu

 

HÍRLEVELEK

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete június 10-i tájékoztatója

https://www.elte.hu/dstore/document/4947/ELTE-JOKT-2020-06-10.pdf

_______________________________________________________________

HÍRLEVÉL 5.

Kedves Szülők!

Tájékoztatom Önöket a júniusban esedékes rendezvényekkel (ballagás, évzáró, szülői értekezletek) kapcsolatos döntésünkről, valamint az év végi teendőkkel (bizonyítványosztás, tankönyvek, könyvtári könyvek leadása, iskolában maradt felszerelések elvitele) kapcsolatban.

1. A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel semmilyen rendezvényt, így júniusban ballagást és tanévzárót sem tartunk iskolánkban.

2. A 2019/20. tanév év végi értékelését (melyben a gyerekek egész évi teljesítményének értékelésére került sor) az E-krétán keresztül tekinthetik meg június 18. után. A dicsérő oklevelek átadását szeptemberben tervezzük, a jutalmazottak névsorát iskolánk honlapján érhetik el.

3. A jövő évi első, ill. ötödik évfolyam számára szeptember 1., kedden 17 órai kezdettel tartunk szülői értekezletet.

4. A 2020/21. tanév tanszerlistáját, illetve a szeptemberben leadandó tankönyvek, könyvtári könyvek listáját június 15. után a honlapon tekinthetik meg.

5. A nyolcadikosok június 18., csütörtökön délelőtt, előre kijelölt időpontokban, előzetes beosztás szerint, a járványügyi szabályok betartásával vehetik át bizonyítványaikat az „A” épületben. Ugyanezen alkalommal kell leadniuk az iskolai tankönyveket és a könyvtári könyveket is. Ennek menetéről részletes tájékoztató levelet kapnak az érintettek.

6. Akik a 2020/21. tanévtől másik iskolában folytatják tanulmányaikat, a bizonyítványokat tankönyveik és könyvtári könyveik leadásával egy időben, 06. 19, pénteken, 22., hétfőn és 23., kedden 8.00-12.00 között vehetik át az „A” épület titkárságán.

7. Iskolánk tanulóinak a tankönyveket, könyvtári könyveket szeptemberben kell visszahozniuk, az új tankönyvek átvétele kizárólag a régiek leadása után történik meg.

8. Az iskolában maradt felszerelést az osztályfőnökkel egyeztetett időpontban vihetik el a tantermekből, öltözőkből június 15 – 18. között.

Mindannyiuknak köszönjük a távoktatás alatt mutatott együttműködést, támogatást, kitartást.

Üdvözlettel:

Mesterházy Ferenc igazgató

Budapest, 2020. június 4.

________________________________________________________

2020.06.02-2020.06.26-ig terjedő időszakról

Tisztelt Szülők!

Nyomatékosan felhívom figyelmüket, hogy a június 2-tól szervezett iskolai ügyeletet kizárólag a határidőre, előre regisztrált tanulók vehetik igénybe a járványügyi előírások betarthatósága, a csoportszervezés és az étkeztetés megfelelő biztosítása miatt. Előzetes jelentkezés nélküli gyerek nem léphet be az épületbe, mivel egy csoportban csak korlátozott számú gyermek tartózkodhat. Új csoport szervezése további pedagógus beosztását jelenti. A digitális munkarend kötelezően folyik tovább, az iskola épületében csak az előre beosztott pedagógus tartózkodik. Továbbá tájékoztatom Önöket, hogy az ügyeletre beosztott tanítók csak korlátozottan, illetve nem tudják ellátni a digitális munkarendből adódó feladataikat, mivel két feladatkört kellene működtetniük.

Üdvözlettel: Mesterházy Ferenc

____________________________________________________

HÍRLEVÉL 4.

Tisztelt Szülők!

Mint Önök is tudják, a köznevelés egyelőre jogszabályok és rendeletek alapján működik és nem a médiában, illetve a Facebookon megjelent hírek alapján. Hiába vártuk a rendelet megjelenését, ez csak péntek (május 22.) késő délután következett be, így kénytelenek voltunk a szülőket anélkül tájékoztatni, hogy ismerhettük volna a pontos részleteket. Így pénteki levelünk csak az ügyelet tartásának tényét tartalmazta, mindenféle pontosítás, részletezés nélkül. Az azóta megjelent rendelet nem adott útbaigazítást a teendőkkel kapcsolatban, ezért a következő döntéseket hoztam.

1. Intézményünk a 220/2020. (V. 22.) Korm. rendelete az iskolák 2020. júniusi működéséről alapján csak felügyeletet biztosít. A távoktatás az eddig kialakult rendben folytatódik. Az osztálytanítók nem tartanak helyszíni foglalkozásokat, felzárkóztatást, korrepetálást. Június utolsó két hetében elkezdődik a tanév végén szükséges dokumentumok előkészítése is.

2. Az ügyelet első hetére szóló jelentkezési határidő 05. 26., kedd. 3 munkanapra nekünk is szükségünk van, hogy elkészítsük a pedagógusok beosztását és a szolgáltatónak jelezzük az étkeztetési igényt. A további hetekre minden hét hétfőig kell jelentkezni.

3. A kormányrendeletnek megfelelően 06. 02. és 06. 26. között biztosítja az iskola a tanulói felügyeletet.

4. Az ügyeleti csoportok létszáma kb. 10-12 fő lesz, összevont csoportokban, hogy biztosítani tudjuk a távolságtartást. A felügyeletre jelentkező gyerekek számára pedagógusaink biztosítanak majd az egészséget nem veszélyeztető tevékenységeket.
A jelenleg érvényben lévő kormányrendeletek szerint zárt térben és a tömegközlekedésben kötelező a 1,5 méteres távolságtartás és a maszk viselése, életkortól függetlenül. Egy tisztifőorvosi szóbeli tájékoztató az 1-2 éves gyerekek maszkviselését megkérdőjelezte (szemben a fent említett rendelettel), de arra szóbeli utalás sem volt, hogy hány éves kortól javasolja. Ezért az iskolai ügyeletben alkalmazott maszkviselési és távolságtartási szabályokról jelenleg nem tudok részletes leírást adni (és megvalósíthatóságukról sem), mert ez a június 2-tól fennálló járványügyi helyzettől is függ, illetve az akkor érvényes rendeletektől.

5. Az iskolai felügyelet nem szolgálja a diákok szociális igényeinek kielégítését. Hangsúlyozottan azoknak a családoknak ad lehetőséget gyermekeik elhelyezésére, akik más módon nem tudják biztosítani gyermekeik felügyeletét.
A távoktatásban az ez időszak alatt kapott feladatok megoldására lehetőség lesz.

6. Több szervezési feladatunk a jelentkezők számától függ, ezért ma is bizonytalan.

Mivel a járványügyi helyzet egy hónapon belüli alakulása kiszámíthatatlan, minden szabályt hetenként felülvizsgálok és újragondolok, ha erre szükség lesz.

Üdvözlettel:

Mesterházy Ferenc
igazgató

_________________________________________________________

HÍRLEVÉL 3.

Kedves Szülők!

Köszönjük eddigi kiemelkedő együttműködésüket, gyermekeik otthoni tanulásának gondos támogatását, az eddig hozzánk eljuttatott kedves üzeneteiket.

Néhány hasznos információt szeretnénk megosztani Önökkel a tanév hátralévő részével kapcsolatban.

1. Intézményünk a tanév végéig távoktatási rendben működik tovább. Különösen indokolt esetben június 2-tól, 7.30-tól 16.30-ig, a szigorú egészségvédelmi szabályok betartásával (távolságtartás, kézfertőtlenítés, homokozó kerülése, maszk viselése stb.), gyermekfelügyeletet tudunk biztosítani az iskola A épületében. Erre jelentkezni május 26., kedd 12.00-ig lehet, írásban, az iskola email címére küldött levélben, melyben megjelölik a napokat és időtartamot, amikor az ügyeletet igénybe kívánják venni. Kérjük, hogy gyermekük számára biztosítsanak maszkot! Étkezést csak 20 fő jelentkezése esetén tudunk biztosítani.

2. A járványhelyzet miatt ezen a nyáron iskolai tábort nem szervezünk.

3. Tankönyvek visszavétele
Ebben a tanévben csak azok a diákok adják le tartós tankönyveiket, akik középiskolában vagy más intézményben folytatják tanulmányaikat. A pontos részletekről később küldünk tájékoztatást.

4. A médiában megjelent információk szerint május 25. és június 12. között kerül sor a hetedik évfolyam számára elmaradt védőoltások pótlására. Erről jelenleg az iskolai védőnő sem kapott hivatalos tájékoztatást.

5. A könyvtári könyvek visszavétele
Remélhetőleg, szeptembertől újra várja Csilla néni és a könyvtár az olvasókat. A könyveket ekkor kell visszahozni. Azok a diákok, akik középiskolában vagy más intézményben folytatják tanulmányaikat csak a könyvtári könyvek leadása után kapják meg távozási dokumentumaikat. Ezekre a tankönyvek leadásával és a bizonyítványok átvételével egyszerre kerül majd sor.

6. Évzáró
Ebben a tanévben sajnos nem tartunk évzárót. A bizonyítványokat a Kréta rendszeren keresztül tekinthetik majd meg. A személyes átvétel lehetőségéről később adunk pontos tájékoztatást.

A nevelőtestület nevében: 
Mesterházy Ferenc 
igazgató
Budapest, 2020.05.22.
______________________________________________________________

HÍRLEVÉL 2.

Kedves Szülők!

Március 18-án, szerdán elkezdődött a digitális oktatás megszervezése, elindult az otthoni tanulást segítő feladatok küldése. Mint minden gyökeres változásban, itt is vannak nehézségek. Kérem minden partner türelmét: gyerekekét, szülőkét, pedagógusokét.

Az eddigi visszajelzések alapján a következőkről szeretnénk tájékoztatni Önöket:

1. Az EKréta rendszerben rögzítik kollégáink a tananyagot és a házi feladatokat. Az ezekhez tartozó mellékleteket legtöbben emailben továbbítják a szülők vagy gyerekek számára. Sajnos az elektronikus napló csúcsidőben nagyon lelassul, de 13 óra után már tökéletesen működött. Bizonyára az első napok túlterheltsége után, megoldódik ez a probléma is. A központi beállításokat módosítottuk, így a tanulók megjegyzéseket is írhatnak a házi feladatokhoz, melyet a pedagógusok is láthatnak.

2. Ha a rendszer gyengélkedése miatt valamelyik család megcsúszik a feladatok visszaküldésével, nincs semmi baj. A felső tagozaton ebben a két napban a kapcsolattartás megszervezésére és az együttműködés kialakítására fektettük a hangsúlyt, ezért kellett rövid határidőket megjelölnünk. Pénteken nem küldünk további feladatokat, így a gyerekeknek lesz idejük a pótlásra, az esetleges kiegészítésekre. A holnapi napon (péntek) a gyerekek az osztályfőnökök segítségével, az ideiglenes órarend és a határidők felhasználásával fogják elkészíteni a saját napirendjüket, a heti feladataikat. Az ideiglenes órarendet a határidőkkel együtt a szülők is meg fogják kapni az osztályfőnököktől. Így könnyebben ellenőrizhető lesz a gyerekek tevékenysége.
Továbbra is fontosnak tartjuk a gyerekek felé a folyamatos visszajelzést, a kapcsolattartást, az együttműködést.

3. Az ELTE az Office 365 felhőszolgáltatásból a Teams applikációt tette hivatalos kommunikációjává. Rendszergazdánk, Kiss Zoltán, dolgozik az ehhez való kapcsolódáson vagy esetleg más (Google Classroom) használhatóságán. Nem akarunk semmit elkapkodni. Megvárjuk a mai napon a szülők által kitöltött kérdőívek összesítését és ennek fényében döntünk a további lehetőségekről. Rendszergazdánk az alábbi elérhetőségen ad technikai segítséget, he erre szükségük van: kizo74@gmail.com

4. Minden pedagógus elérhetősége felkerült iskolánk honlapjára, így közvetlenül is megkereshetik szaktanárainkat kérdéseikkel.

5. A nyolcadikos szülők a sorrendmódosítással kapcsolatban külön értesítést kaptak.

6. Szőke Piroska iskolapszichológus az alábbi elérhetőségeken és időpontokban tud személyes támogatást nyújtani: szoke.piri@gmail.com
Hétköznap 8 és 17 óra között Skype-on, Zoom-on vagy telefonon tudnak konzultálni.

Köszönjük eddigi közreműködésüket és jó egészséget kívánunk!

A nevelőtestület nevében:
Mesterházy Ferenc
igazgató

Budapest, 2020.03.19.

 ______________________________________________________________________

HÍRLEVÉL 1.

Kedves Szülők!

     A járványveszély miatt elrendelt intézkedések mindannyiunknak új feladatokat jelentenek.
     A gyerekek különbözőképpen és hullámzóan élik majd meg ezt a helyzetet. Lesz, aki kihívásnak tekinti az otthontanulást és nagy lendülettel vág bele, lesz, aki megijed a hirtelen rászakadó feladatoktól és lesz, aki az elzártságot fogja nehezen viselni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mennyire fognak hiányozni a barátok, osztálytársak, tanítók, tanárok!
     Sajnos nem volt lehetőségünk a gyerekeket felkészíteni a várható nehézségekre és elköszönni se tudtunk tőlük. Tisztában vagyunk azzal is, hogy ahány család, annyiféle élethelyzet. Van, ahol a szülők otthonról dolgoznak, van, ahol bölcsis vagy ovis kisgyereket is el kell látni, van, ahol a középiskolásra lesz bízva a gyermekek felügyelete. Ennek megfelelően fokozatosan igyekszünk kialakítani az otthoni tanulás feltételeit.
     Március 18-ától, szerdától pedagógusaink elkezdik az otthontanulás támogatására a feladatok küldését az EKréta rendszeren keresztül, a házi feladatok felületen. Közben intézményünk rendszergazdája iskolai regisztrációt hoz létre a Google Classroomban és elkezdi kialakítani az osztálytermeket. Erről bővebben következő hírlevelünkben írunk.
A tanulás támogatására:
- Egy kitöltendő kérdőív segítségével felmérjük az otthoni eszközellátottságot, internetelérhetőséget és az eredmények tükrében alakítjuk ki a stratégiát. (élő tanóra, videó, hangkapcsolat stb.)
- Igyekszünk a tantárgyak heti óraszámának megfelelő tananyagot, gyakorlandó feladatot kijelölni. Használni fogjuk a tankönyveket, munkafüzeteket.
- A későbbiekben egy-egy tantárgyból több órát felölelő, projekt jellegű feladatot is kaphatnak a tanulók. Ezek feldolgozásának támogatására időbeni ajánlást is küldünk. (Pl.: 3 alkalommal 20-20 perc időtartamra ajánlott.)
- Javasolt napi vagy heti tanulási rend kialakítása. Az alsó tagozaton nem kell minden tantárggyal minden nap foglalkozni. (Pl.: hétfőn: irodalom, matek; kedden: nyelvtan, angol/német stb.) A felső tagozaton a kezdeti időszakban az órarendnek megfelelően küldjük a feladatokat, általában napi 4 tantárgyból, s igyekszünk úgy összeállítani, hogy szülői segítségre ne legyen szükség. Arra is figyelünk, hogy 30-40 percnél ne vegyen több időt igénybe egy-egy tantárgy feladatmegoldása.
- Az ellenőrzésnél az alsó tagozaton az önellenőrzésre helyezzük a hangsúlyt, melyhez megoldókulcsokat küldünk a diákoknak. Nem kell minden feladatot visszaküldeni, csak a téma lezárásához küldött értékelő feladatokat. A felső tagozaton is fontosnak tartjuk az önellenőrzés fokozatos kialakítását. Pontosan megjelöljük a feladatok visszaküldésének időpontját, illetve kollégáink is meghatározott időre jeleznek vissza a gyerekeknek az elküldött feladatok megoldásával kapcsolatban. A pedagógusok határozzák meg tantárgyanként, hogy milyen rendszerességgel kérik a feladatok visszaküldését. Kezdetben (03.18.,19.,20.) naponta kérjük a feladatok visszaküldését annak érdekében, hogy a gyerekekben kialakuljon ez az új tanulási módszer. A pontos időpontokat a házi feladat feladásánál jelezzük.
- A kezdeti időszakban nem osztályozunk, de folyamatosan visszajelzünk és értékeljük a gyerekek leadott munkáit. Érdemjeggyel való értékelés módjáról később küldünk részletes tájékoztatást.
A kommunikációra használt felületek:
- EKréta: Lehetővé tettük a pedagógus-tanuló kommunikációt. Erről bővebben következő hírlevelünkben írunk.
- Honlap: Friss és aktuális információk elérése. Minden pedagógus megad egy közvetlen elérhetőséget, amin kapcsolatba léphetnek vele a szülők és a gyerekek is. Ezt is a honlapon közöljük.
- A már bevált iskolai elérhetőségek továbbra is működnek.

Köszönjük a sok-sok felajánlást, ami már eddig is érkezett. A Gyertyánffy-s közösség most is ki fogja hozni a legtöbbet a helyzetből.

Jó egészséget kívánunk!

A nevelőtestület nevében:
Mesterházy Ferenc
igazgató

Budapest, 2020.03.17.

 _____________________________________________________________________________

 

Dr Maruzsa Zoltán szülői tájékoztató levele 2020.03.23.

____________________________________________________________________________

Kedves Szülők!
Kedves Diákok!

Az első digitálisan eljuttatott feladatokat szerdán (március 18.) fogják/fogjátok megkapni.

Jó egészséget kíván a tanári kar!

Budapest, 2020.03.16.

 ______________________________________________________________________________

Kedves Szülők!

Az EMMI 3/2020. határozata alapján az iskola tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetésével biztosítja a tanulók tanulmányi kötelességének teljesítését. Az új munkarendben történő működés mindannyiunknak komoly kihívást jelent, melyet csak a köznevelés minden szereplőjének (diák, szülő, pedagógus, fenntartó) együttműködésében valósíthatunk meg eredményesen. Előre is köszönjük, hogy mindenki türelemmel viseli a nehézségeket és tisztában van azzal, hogy ez a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedés hozzájárul a járvány mielőbbi leküzdéséhez.

Március 16-án, hétfőn iskolánk A és B épülete 8.30 és 14.00 óra között tart nyitva. Ekkor lehetőségük lesz bejönni az intézménybe és elvinni gyermekeik iskolában maradt felszereléseit, amire az otthoni tanulás közben szükség lehet (tankönyvek, rajz-technika-matematika doboz stb.). Kérjük, ne hozzák gyermekeiket be az intézménybe, és használják a földszinten elhelyezett kézfertőtlenítőket!
A továbbiakban az intézményben vezetői ügyeletet tartunk. A B épület zárva lesz.
A keddi nevelőtestületi értekezleten kialakítjuk az otthoni tanulás tartalmi és formai elemeit (tananyag, elsajátítás támogatása, számonkérés). A részletekről ez után kapnak bővebb tájékoztatást.
Az étkezést központilag lemondtuk, egyelőre Önöknek ezzel nincs teendőjük.
A 8. évfolyam továbbtanulásával kapcsolatos teendőkről (középiskolák sorrend-módosítása) a hétfői napon pontos tájékoztatást küldünk.

Üdvözlettel:
Mesterházy Ferenc

Budapest, 2020.03.15.

______________________________________________________________________________

Tisztelt Szülők!

A tegnapi kormányfői bejelentésnek megfelelően 2020. március 16-tól a diákoknak nem kell iskolába jönniük. A további részletekről (digitális oktatás, tanév rendje, értékelés stb.) a végrehajtási rendelet megjelenése és nevelőtestületi egyeztetés után tudunk bővebb tájékoztatást adni. Kérjük, figyeljék iskolánk honlapját, az EKréta bejegyzéseket és levelezési rendszerüket.

Budapest, 2020.03.14.

Jó egészséget kívánva, üdvözlettel:

Mesterházy Ferenc
igazgató

______________________________________________________________________________

Tisztelt Szülők, Tisztelt Munkatársaim!


Az alábbiakban olvasható az ELTE, mint fenntartónk, állásfoglalása, amit az ELTE JOKT-tal egyeztettek a tegnapi délutánon.
Tájékoztatom mindannyiukat, hogy ennek megfelelően járok el.

- a rendkívüli helyzetre tekintettel az igazgató a házirendtől eltérő szabályokat hozhat a szülő által igazolható hiányzásokra vonatkozóan
- a külföldről hazatérő gyermekre vonatkozóan karantént rendelhet el (különösen az osztályokban várható pánikszerű reakciók megakadályozása érdekében)
- a külsősökkel kötött bérleti szerződéseket a rendkívüli helyzetre tekintettel fel kell mondani/módosítani kell
- az igazgató munkáltatói jogkörben dönt arról, hogy milyen távollétet engedélyez a kollégának, és milyen indokolást/igazolást kér a távollét engedélyezéséhez
- a kettős jogviszonyban (pl. hallgató/dolgozó) jelen lévő kollégák, amennyiben nem hallgatóként lépnek be az intézménybe, úgy ez engedélyezett

Budapest, 2020.03.13.

Üdvözlettel,
Mesterházy Ferenc
igazgató

______________________________________________________________________________

Tisztelt Szülők!

Felhívom a figyelmüket, hogy a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, azok a tanulók 14 napig nem látogathatják az intézményt, akiknek hozzátartozói vagy a tanuló maga bármilyen okból külföldről érkezik haza. Ezen intézkedésemet a közös társadalmi felelősségvállalás indokolja. Ez vonatkozik azokra is, akiknél a hazaérkezés óta nem telt el még 14 nap.

A hiányzást igazoltnak tekintjük, ha a szülő ezt írásban jelzi az intézmény felé.

Budapest, 2020.03.11.

Bízva megértésükben!

Üdvözlettel,
Mesterházy Ferenc
igazgató

 ______________________________________________________________________________

Tisztelt Szülők!

Melléeklem az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület legfrissebb közleményét, amelyet továbbra is érvényesnek tekintünk tanulóinkra, pedagógusainkra és más munkatársainkra. A közleményben "hallgatóként" megnevezettek behelyettesítendőek tanulóinkkal illetve törvényes képviselőikkel.
Külön felhívom szíves figyelmüket a I/1., 2., 6., II/2., III/1., IV/1., 3., IX/4., XIV/3. pontokra. 

IX/4. pontra külön is felhívom figyelmüket:
"Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület felhívja az Egyetem közösségét, hogy bármely magánjellegű külföldi utazás esetén az utazó külföldön, vagy hazatérése után Magyarországon járványügyi kényszerítő intézkedések hatálya alá kerülhet. Így kérjük, hogy fontolják meg az – akár halaszthatatlannak tűnő – külföldi utazásuk felülvizsgálatát."

Budapest, 2020.03.10.

Üdvözlettel,
Mesterházy Ferenc
igazgató
______________________________________________________________________________

Tisztelt Szülők!

Továbbítom az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület 2020. március 5-i felhívását az egyetemi polgárokhoz. Annak első pontját tanulóinkra, pedagógusainkra és egyéb munkatársainkra is érvényesnek tekintjük.

Üdvözlettel,
Mesterházy Ferenc
igazgató


-------- Eredeti üzenet --------
Tárgy: Járványügyi Operatív Koordináló Testület 2020. március 5-i felhívása az egyetemi polgárokhoz
Dátum: 2020 Március 5, Csütörtök 15:24 CET
Feladó: ELTE Jog és Igazgatás
Címzett:

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Tekintettel arra, hogy 2020. március 4-én igazoltan Magyarországon is megjelent az új koronavírus, az ELTE 3/2020. (II. 28.) rektori-kancellári együttes utasítással létrehozott Járványügyi Operatív Koordináló Testület az utasításban kapott felhatalmazás alapján az alábbiak szerint rendelkezik:

1.            Kötelezzük azokat a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, akik

a.            az elmúlt 14 napban az új koronavírus járvány közösségi terjedésének helyén jártak (Kína, Dél-Korea, Észak-Olaszország, Irán) vagy

b.            olyan személyekkel voltak közvetlen kapcsolatban, akik Kínában, Dél-Koreában, Észak-Olaszországban vagy Iránban jártak a találkozást megelőző két hétben,

hogy mostantól két hétig (2020. március 19-ig) vonuljanak otthoni karanténba (a háztartáson belüli érintkezést észszerű határokon belül minimalizálva, a közösségi érintkezést kerülve), és az Egyetem épületeitől, ill. rendezvényeitől maradjanak távol. A b) pont esetében a karantén hamarabb feloldható, ha megbízható információ áll rendelkezésre arról, hogy az érintett kontakt személy két héttel a járványos terület elhagyása után is tünetmentes, és fertőzés nála nem igazolt.

2.            Felhívjuk azokat az oktatókat és hallgatókat, akik az ELTE TTK Biológiai és Kémiai Intézetei által a Semmelweis Egyetem (SE) gyógyszerész képzésében tartott órákon részt vettek az elmúlt 14 napban, így közvetlen kapcsolatba kerülhettek a Semmelweis Egyetem (SE) iráni hallgatóival, a következő 14 napban maradjanak távol az ELTE épületeitől/rendezvényeitől.

3.            Az ELTE a mai naptól határozatlan időre felfüggeszti a SE angol nyelvű gyógyszerész képzésének ELTE-s óráit.

4.            Az 1. és 2. pont tekintetében érintettnek minősülő kollégiumi lakó haladéktalanul köteles jelezni a kollégiumvezetőnek érintettségét, hogy szükség szerint elkülönített elhelyezéséről gondoskodhassunk.

5.            Felhívjuk valamennyi hallgatót, oktatót és munkatársat, hogy kövesse figyelemmel, és tartsa be a https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/tudnivalok-roviden honlapon szereplő előírásokat. (A későbbiekben: https://koronavirus.gov.hu/). Különösen az 1-2. pontok alapján otthoni karantént kezdők tájékozódjanak arról, mely esetben (tünetek megjelenése) kell a háziorvosnál telefonon jelentkezniük.

6.            Felhívjuk valamennyi oktatónkat, hallgatónkat és munkatársunkat, hogy a fenti szabályok betartására figyelmeztessék egymást is.

7.            Az a hallgató, továbbá az az oktató vagy más munkatárs, aki megelőző jelleggel önkéntes otthoni távollétet vállal, vagy egyébként hatósági karanténba kerül, köteles bejelenteni a távolléte okát és a távollét időtartama elejét és végét, és – ha van ilyen – a vírusteszt negatív eredményét.

8.            Rögzítjük, hogy a fenti okból történő távolmaradást kizárólag elektronikus úton tett bejelentés alapján, igazolt távollétnek tekinti az Egyetem. (Orvosi igazolásra stb. nincs szükség.) A bejelentésre munkatársak esetében munkahelyi felettesük elektronikus levélcíme szolgál, hallgatók számára pedig a kurzust tartó oktató elektronikus postafiókja.

9.            A járványhelyzet alakulására és annak időtartamára tekintettel elmaradt oktatási tevékenység (előadások és gyakorlatok) megtartásáról és a beszámolási kötelezettség teljesítéséről később intézkedünk.

10.          Felhívjuk az Egyetem Professor Emeritus címmel rendelkező munkatársait, továbbá minden olyan munkatársat, oktatót, akinek a kora, vagy egészségi állapota miatt az új koronavírus az általánosnál magasabb kockázatot jelent, hogy tartsa távol magát a közösségi alkalmaktól, így az egyetemi élettől és oktatástól is.

11.          Amennyiben egy hallgató a fenti pontok alapján (akár önként, akár a kötelezés miatt) marad távol az Egyetemtől, a távollétét úgy kell tekinteni, hogy az nem számít bele a Hallgatói Követelményrendszer (HKR) 66. § (1) bekezdés c) pontja szerinti, a hiányzás 1/3-ot meghaladó mértékébe. A HKR 66. § (1) bekezdés b) pont szerinti, az egynegyed és egyharmad közötti távollét esetén teljesítendő többletfeladatról az oktató saját hatáskörében dönthet.

12.          Annak a munkatársnak, akinek egészségi állapota és munkakörének jellege egyébként engedi a távoli munkavégzés lehetőségét, kérésére a közvetlen munkahelyi vezetője köteles azt elrendelni.

13.          Tájékoztatjuk azokat az oktatókat, kutatókat, munkatársakat, akik az új koronavírusra tekintettel önkéntesen vagy a fenti kötelezés alapján karanténba vonulnak, hogy az érintett munkanapok igazolt távollétnek minősülnek, ezáltal fizetéscsökkenéssel nem járnak. Akik egészségügyi ellátórendszerben kerülnek elkülönítésre, a karantén idejére táppénzben részesülnek.

14.          Kinyilvánítjuk, hogy az ELTE továbbra is elkötelezett a nemzetközi tudományos térben való aktív közreműködésben, változatlanul szerepet vállal a nemzetközi szervezetekben, aktívan részt vesz a nemzetközi pályázati tevékenységben, és megingathatatlanul hisz a nemzetközi mobilitásban, a társadalmi felelősségvállalás jegyében azonban arra kér mindenkit, hogy fontolja meg nemzetközi útját, támogatva a világszintű erőfeszítéseket a vírus elleni küzdelemben. E megfontoláshoz figyelmükbe ajánljuk azt a szempontot is, miszerint jelenleg tényleges kockázatot jelent, hogy a gondosan tervezett utazások az utolsó pillanatban meghiúsulhatnak, ha a célországban (vagy éppen Magyarországon) alakul ki a következő járványgóc. Az előzetesen lefoglalt utazások költségei – jellemzően – nem visszatéríthetők, a meg nem tartott rendezvények költségei pedig a pályázatokban nem elszámolhatók. Ezek figyelembe vételével is gondolja meg minden egyetemi polgár, melyik utazás annyira fontos, hogy megérje ezt a kockázatot.

15.          Emlékeztetjük az egyetemi polgárokat az alapvető higiéniai szabályok betartására, ennek körében arra is, hogy betegen ne menjenek közösségbe. Felhívjuk a figyelmet továbbá, hogy egyetemi polgárhoz méltó módon tájékozódjanak és higgadtan kezeljék az új koronavírus terjedésével járó fokozott társadalmi érzékenységet.

16.          Ismételten felhívjuk valamennyi oktatónkat, hallgatónkat és munkatársunkat, hogy az új koronavírussal összefüggő javaslatait, észrevételeit, kérdéseit a jokt@elte.hu címre küldje.

Budapest, 2020. március 05.

ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület

 ______________________________________________________________________________

 Tisztelt Szülők!


Megküldöm Önöknek az ELTE Jogi és Igazgatási Főigazgatójának utasítását a tárgyban megjelölt kérdésben. A tájékoztatót azzal egészítem ki, hogy az abban foglaltakat tanulóinkra nézve is érvényesnek tekintjük, hiányzásukat igazoljuk.
Megértő együttműködésükre számítva üdvözlettel,

Mesterházy Ferenc
igazgató
______________________________________________________________________________

Feladó: ELTE Jog és Igazgatás

Dátum: 2020. február 26. 15:39:28 CET
Címzett:

Tárgy: RE: tájékoztatás és intézkedések a szezonális influenzavírus és a koronavírus okozta megbetegedések megelőzése érdekében II.

Tisztelt Dékán Asszonyok, Dékán Urak!

A kínai Wuhanból indult koronavírus járvány terjedésére tekintettel az alábbi intézkedéseket tesszük, melynek végrehajtásában várjuk közreműködésüket:

  1. Felszólítjuk az Észak-Olaszországból (a Rómától északra fekvő olasz területekről), valamint más fertőzési gócpontnak számító területről érkező munkatársainkat, hallgatóinkat, vendégeinket, hogy önként maradjanak távol az egyetemi közösségtől két hétig. (Igazolt távollétnek minősül az ilyen.)

Az érintettek ímélben jelezzék a távolmaradásukat és annak okát.

  1. Felszólítjuk azt, aki Kínából, vagy más fertőzési gócpontból – különösen Észak-Olaszországból – érkezik és lázas, köhög, vagy légzési nehézséget tapasztal, maradjon otthon, telefonon sürgősen hívja fel háziorvosát, vagy kezelőorvosát, ezek hiányában az Egyetem foglalkozás-egészségügyi orvosát, mondja el panaszait és azt, hogy Kínában, Észak-Olaszországban, vagy más fertőzési gócpontban járt, vagy kapcsolatban volt fertőzött személlyel a tünetek megjelenését megelőzően. Kérjen tanácsot a további teendőkre nézve.

Ha sürgős orvosi ellátásra van szüksége és mentőt kell hívnia, feltétlenül mondja el, hogy panaszai kialakulása előtt milyen kapcsolatban volt a fertőzött területekkel, onnan érkezett személyekkel.

  1. Felhívjuk valamennyi munkatársunk, hallgatónk és vendégünk figyelmét, hogy saját maga és környezete egészsége érdekében – itthon és külföldön is - kövesse a tisztiorvosi szolgálat (egészségügyi hatóság) utasításait, utazás előtt érdeklődjön a Külügyminisztérium konzuli szolgálatán ( https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs ).
  1. Az általános higiéniai szabályok megtartására, valamint a gyakori alapos kézmosás szükségességére ezúttal is – miként előző leveleinkben - felhívjuk a figyelmet.

További teendőkről értesítjük Önöket.

Üdvözlettel:

dr. Rikker Emília

főigazgató

Eötvös Loránd Tudományegyetem
Jogi, Humánszolgáltatási és Közbeszerzési Főigazgatóság

1056 Budapest, Szerb utca 21-23.

06-1-460-4448

______________________________________________________________________________

Tisztelt Szülők!

A fenti tárgyban tegnap küldött információk kiegészítése képpen tájékoztatom Önöket, hogy amennyiben gyermekük esetében (fertőzési gócpontnak számító területről hazatérés után) vállalják az önkéntes távolmaradást, pedagógus kollégáink folyamatos tájékoztatást adnak a tananyagról, illetve a tananyagban való haladás menetéről a pótlás megkönnyítése érdekében. Ehhez kérjük, hogy tájékoztassák az osztályfőnököt a távolmaradás tényéről és okáról!

Kérem minden család együttműködését gyermekeik esetében a személyes higiéniára való fokozott figyelemfelhívásban. Minden tanulónál legyen zsebkendő, ami lehetőleg zsebből elérhető és hívják fel a figyelmet annak használatára köhögés és tüsszentés esetén. Valamint a gyakori kézmosás fontosságát hangsúlyozzák! Intézményünk biztosítja az ehhez szükséges feltételeket. Egyben tájékoztatom Önöket, hogy a takarító személyzet számára már utasítást adtam a kilincsek, ajtók, korlátok szokásosnál gyakoribb fertőtlenítésére. Intézményünkben minden szükséges eszköz és tisztítószer megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.

Budapest, 2020.02.26.


Szíves együttműködésüket megköszönve üdvözlettel,
--
Mesterházy Ferenc
igazgató

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete június 10-i tájékoztatója